Zeker voor jongeren zijn de verkiezingen van volgende week heel belangrijk, vinden Bas Mijnen (24) en Anne Louise Mol (22). Daarom organiseerden ze speciaal voor hun generatiegenoten een debat, gisteravond in Leeuwarden.

Op het moment dat gespreksleider Maarten Wessels de kijkers en de deelnemers bedankte, slaakte Bas Mijnen een zucht van verlichting. ,,Gelukt! Dit is wel heel gaaf.” Het pakte precies zo uit als Mijnen het zich had gewenst toen hij een kleine twee weken geleden besloot een debat op touw te zetten. Alle studenten en docenten van NHL Stenden konden de discussies via een stream volgen.

Het debat moest en zou er komen, vond Mijnen, die bezig is aan zijn derde jaar op de Hotelschool. Vrienden en huisgenoten spraken amper over de politiek, merkte hij de afgelopen tijd. Terwijl ze volgende week al de gang naar de stembus mogen maken. ,,En er staat bij de verkiezingen veel op het spel, juist ook voor onze generatie.”

Studiegenoot Anne Louise Mol, voorzitter van studentenvereniging Io Vivat, bleek net als Mijnen bereid om zich in te zetten. Bij de jongerenorganisaties van politieke partijen was de wens bovendien groot om mee te doen.

Zoom

Mijnen en Mol wilden iets teweegbrengen, hun generatiegenoten als het ware wakker schudden. Een speciaal debat met thema’s die juist jongeren aanspreken, zou toch iets moeten losmaken, was hun gedachte. ,,Mijn zusje studeert in Amsterdam en daar hadden ze iets soortgelijks via Zoom geregeld”, vertelt Mijnen. ,,Ik dacht: beter goed gejat dan slecht bedacht.”

Er werd een videobedrijf geregeld en in Studio Z aan het Zaailand was ruimte voor twaalf debaters. Een vertegenwoordiger van een van de jongerenpartijen werd bij elk van de zes deeldebatten steeds vergezeld door een Friese afgevaardigde van de moederpartij.

Zo vormde Susan Drenth van de JOVD een team met Leeuwarder gemeenteraads- en kandidaat-Kamerlid Harry Bevers. Hetty Janssen van de Statenfractie van de PvdA was gekoppeld aan Zoë Stevens van de Jonge Socialisten. Jaap Jonkers, die voor het CDA de Kamer in wil, stond aan tafel met CDJA-voorzitter Koert Dekker. Ook GroenLinks (Annelijn Rüsing en Andries Bergsma), de Partij voor de Dieren (Samantha Boxman en Menno Brouwer) en D66 (Jeroen Bos en Marieke Vellinga) vaardigden een duo af.

Vragen stellen

Studenten konden vanuit hun kamer vragen stellen. ,,Ik denk dat er een paar honderd mensen hebben gekeken”, schatte Mijnen in. ,,En ze deden mee. De opzet heeft gewerkt.”

Het ging over de legalisering van softdrugs en het sociaal leenstelsel voor studenten, maar ook over woningbouw op landbouwgrond, de punteneis voor een bindend studieadvies, klimaatdoelstellingen en de Europese Unie. De meningen waren uiteraard verdeeld, maar eensgezindheid was er ook. ,,Ga stemmen”, luidde de gemeenschappelijke oproep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Verkiezingen
Politiek
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct