Hoe verder misdaad oprukt, des te vaker de BearCat wordt ingezet. Deze rijdende bunker deed Friesland onlangs twee keer aan om een drugslab op te rollen. Het voertuig komt op plaatsen ,,waar het niet zo gezellig is.’’

De BearCat geldt in de noordelijke provincies nog als een bijzonderheid. ,,Daar wonen blijkbaar minder mensen die zich bezig houden met zware criminaliteit’’, vermoedt politiewoordvoerder Dennis Janus. Want de Dienst Speciale Interventies (DSI), die BearCats tot zijn beschikking heeft, komt als de ‘gewone’ politie moet afhaken. ,,We zijn snel op plekken waar de dreiging groot is, waar je geweld kunt verwachten’’, legt Janus uit.

Toch zet de DSI het voertuig jaarlijks zo’n tweeduizend keer in. Dat gebeurt met name in de Randstad en in het zuiden en oosten van het land. Hoe vaak het voertuig naar Friesland kwam, houdt de dienst niet bij.

Maar in een week tijd rukte de mobiele bunker onlangs twee keer uit naar de provincie voor invallen in drugslabs in Minnertsga en Kootstertille.

'We knallen niet zomaar ergens naar binnen'

De ‘operators’ overrompelden de ‘laboranten’ in er een fractie van luttele seconden. ,,Er hadden mensen aanwezig kunnen zijn met een vuurwapen’’, legt Janus uit. Het voertuig bleef buiten bij het oprollen van de fabriekjes. ,,We knallen niet zomaar ergens naar binnen, omdat je nooit weet wat er achter een deur staat’’, zegt Janus.

Bestand tegen vuurwapens en explosieven

De BearCat hoeft voor niets of niemand te wijken. Het 6 meter lange en 3 meter brede, gepantserde voertuig is bestand tegen vuurwapens en explosieven en kan hekken en deuren verpulveren onder zijn 8 ton zware gewicht. De rijdende bunker, die inclusief chauffeur plaats biedt aan tien personen, komt ‘gewoon’ over de weg en kan een maximum snelheid van 140 kilometer per uur halen.

De DSI - ,,een samenwerkingsverband tussen politie en defensie en gespecialiseerd in terrorismebestrijding, aanhouding van waardevolle of risicovolle personen, vliegtuigkapingen en gijzelingen’’ - belt nooit aan. De ‘operators’ handelen snel en direct. De dienst rekruteert de 550 medewerkers uit personeel van de politie en defensie.

Gepantserde versie van Amerikaanse pick-up

Nederland beschikt over meerdere BearCats, een afkorting van Ballistic Engineered Armored Response Counter Attack Truck. Het betreft een aantal onder de 10, maar hoeveel het er exact zijn, wil DSI om tactische redenen niet kwijt. Evenmin geeft de dienst prijs waar de wagens gestationeerd staan.

In 2001 rolde het eerste exemplaar bij fabrikant Lenco in de Verenigde Staten van de band. De BearCat is de gepantserde versie van de Amerikaanse pick-up: de Ford F550. Lenco heeft inmiddels enkele duizenden exemplaren geproduceerd. Die worden in meer dan veertig landen over de hele wereld gebruikt.

De exemplaren die Nederland heeft, verschillen van elkaar. Gemene delers zijn ramen van kogelwereld glas met tralies ervoor en deuren met stalen platen, voorzien van schietgaten. Op het dak kan een ladder worden geplaatst, zodat de ‘operators’ op lastige plekken kunnen komen. Op een gebouw bijvoorbeeld, want DSI rukt ook uit als een suïcidale persoon dreigt te zullen springen.

'We rukken niet uit voor iemand met zweetvoeten'

In Friesland werden de afgelopen jaren vaker drugslaboratoria opgerold. Waarom de BearCat er in Minnertsga en Kootstertille aan te pas moest komen, wil de politie niet zeggen. ,,We komen op plaatsen waar het niet zo gezellig is’’, meldt Janus. ,,We rukken niet uit voor iemand met zweetvoeten.’’

Bekijk hieronder een video van de inval bij het drugslaboratorium aan de Lange Dyk in Minnertsga met de BearCat.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Instagram
Misdaad
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct