Echtenerbrug als eerste tropisch warm

Het weerstation van Echtenerbrug heeft woensdagochtend om 11:42 uur als eerste de tropische grens van 30 graden bereikt. Het is de eerste keer dit jaar dat het tropisch warm is in Friesland.

Echtenerbrug en Lemmer (Lemstervaart) stonden voor tien uur al op 25,8 graden (zomers). Sneek stond om 11:42 uur op 29,9 graden en Leeuwarden op 28,8.

Update: Om half drie zijn de temperaturen flink opgelopen. In Wolvega en Lemmer is het meer dan 33 graden. Dokkum en Wergea zijn de enige weerstations die de tropische waarde van 30 graden nog niet hebben bereikt. Het is de warmste 20 juli ooit, meldt Weeronline.

,,Dat is dan nog de schaduwtemperatuur'', vertelt Weeronline-woordvoerder en meteoroloog Jaco van Wezel over de tropische temperaturen. ,,We meten de warmte in een thermometerhut. In de volle zon is het veel warmer.''

Wie uit de schaduw stapt en zelfs geen zuchtje wind duldt, wordt volgens Weeronline al gauw geconfronteerd met temperaturen van 40 tot 45 graden.

In De Bilt was het dinsdag net niet tropisch. Bij het weerstation werd een maximumtemperatuur van 29,5 graden gemeten. Vrijdag 5 juni was de eerste tropische dag van 2015 in Friesland.

De metingen van de Friese weerstations zijn hier te vinden.

Wie de hitte wil ontlopen, kan ook even afkoelen in de Elfstedenhal in Leeuwarden, waar dit jaar weer zomerijs is.

De brandweer heeft watersporters al gewaarschuwd, omdat er aan het einde van de dag onweer kan komen. Het KNMI heeft code geel afgegeven.

De provincie koelt woensdag ook brugdekken waar problemen kunnen worden verwacht door de hitte. Dit om storingen te voorkomen.

Hittetips

* Voldoende drinken;

* Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;

* Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;

* In de schaduw blijven;

* Lichamelijke inspanning in de middag beperken

* Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning

* Het Rode Kruis roept iedereen op om kwetsbare mensen in de directe omgeving in de gaten te houden en zo nodig hulp te bieden

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement