Daling toeristische overnachtingen Friesland relatief beperkt

Watersportcamping De Bearshoeke Oudega (SWF) tijdens het paasweekend van 2020. FOTO NIELS DE VRIES

De daling van het aantal toeristische overnachtingen bleef in Friesland in coronajaar 2020 relatief beperkt. Dat blijkt uit voorlopige jaarcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal toeristische overnachtingen in heel Nederland nam in 2020 vergeleken met een jaar eerder met 30 procent af naar 86,2 miljoen. De grootste dalingen waren in Noord- en Zuid-Holland, respectievelijk 53 en 35 procent.

In Friesland en Groningen nam het aantal overnachtingen in logiesaccommodaties zoals in hotels, op campings en in bed&breakfasts, het minst af: respectievelijk met 8 en 10 procent. Voor Friesland betekende dat een daling van 6,1 miljoen overnachtingen in 2019 naar 5,7 miljoen overnachtingen in 2020.

Minder overnachtingen én minder gasten

Ook het totale aantal gasten, dat minstens een nacht in een logiesaccommodatie logeerde, nam af. In totaal bezochten 27,6 miljoen gasten de Nederlandse slaapplaatsen. Dat is 40 procent minder dan een jaar eerder. In Friesland gaat het om een daling van 15 procent naar 1,5 miljoen.

De ergste klappen in Friesland lijken te zijn opgevangen door de binnenlandse toeristen. Weliswaar daalde het aantal binnenlandse toeristen dat bleef slapen van 1,4 naar 1,3 miljoen; hun gezamenlijke overnachtingen namen juist met 6,29 procent toe tot 4,9 miljoen. Het aantal overnachtingen door buitenlandse toeristen ging met 50,03 procent omlaag naar 785.000.

Het aantal overnachtingen van binnenlandse toeristen steeg ook in Groningen (9,45 procent), Zeeland (5,84 procent) en in Flevoland (1,01 procent).

Vooral niet-Europeanen bleven weg

Volgens het CBS zagen landelijk vooral hotels en groepsaccommodaties dat mensen minder vaak bleven slapen. Het aantal hotelovernachtingen daalde met 47 procent naar 29,1 miljoen en het aantal overnachtingen in groepsaccommodaties met 55 procent naar 2 miljoen.

Het aantal overnachtingen bij campings en huisjesterreinen daalde minder hard dankzij de binnenlandse toerist, die ‘mede door de mooie zomer’ voor ‘lange vakanties vaker voor binnenlandse vakantiebestemmingen’ koos.

Van de buitenlandse overnachtingen daalde landelijk vooral het aantal overnachtingen door niet-Europeanen: 80 procent. Het aantal overnachtingen van Britten nam af met 74 procent, het aantal Belgische overnachtingen daalde met 56 procent en het aantal Duitse met 43 procent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Reizen
Toerisme