Eén gloeiend hete aardappel bij verkiezingen in Noardeast: gaswinning

De inwoners van de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân kiezen 21 november hun nieuwe gemeenteraad. Maar valt er wel wat te kiezen?

Het belooft een heet avondje te worden, 5 november aanstaande in dorpshuis Túnawerth in Ternaard. Dan is er een verkiezingsdebat voor de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân. En daar, vlak achter de zeedijk die het slaapdorpje scheidt van de Waddenzee, sluimert het verzet. Bij Ternaard wil de NAM naar gas boren. De Ternaarders zien wat er in Groningen gebeurt en denken: ,,gjin gegriem yn ús grûn.’’ Ook de provincie sprak zich al uit tegen gaswinning, net als de gemeente.

Kieswijzer voor verkiezingen Noardeast-Fryslân nu beschikbaar
Lees verder

'Omgevingsproces'

En toch zetten die twee overheden, samen met het Wetterskip, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, afgelopen maand een stap verder richting gaswinning bij Ternaard. Ze gaan het zogenaamde ‘omgevingsproces’ opstarten, een proef van het ministerie om de regio mee te laten praten over de voorwaarden voor gaswinning. Alle partijen benadrukken steeds dat de uitkomst van dat omgevingsproces ook kan zijn dat er géén gaswinning komt. Die belofte wordt in de omgeving met bijzonder veel scepsis en wantrouwen aangehoord.

Het zal één van de hete hangijzers worden tijdens de komende verkiezingen in Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland. De omstreden gaswinning bij Ternaard. Uit de kieswijzer die deze krant vandaag samen met onder andere het Algemeen Dagblad lanceert blijkt dat de negen partijen verschillend denken over een stop op boorlocaties in hun gemeente. Met de stelling ,,Er mogen geen nieuwe boorlocaties voor grondstoffenwinning meer bijkomen in de gemeente’’ zijn vijf partijen het eens. Drie willen geen stelling nemen. Alleen de Eerste Lokale Partij Noardeast-Fryslân (ELP NEF) is tegen. ,,Geen zaak voor de gemeente’’, stelt de nieuwkomer.

Debat

Tijdens het debat op 5 november zal elke partij op zijn standpunt gevergd worden. Ook de drie die zich er in de kieswijzer nog niet over uit durven spreken. Voor de winning in Ternaard liggen er overigens al vergunningen, waardoor deze boorlocatie strikt genomen niet als ‘nieuw’ gezien hoeft te worden. Tijdens het debat zal naar alle verwachting wel gevraagd worden hoe de partijen denken over specifiek de plannen in Ternaard. Dan kan die gloeiend hete aardappel niet meer doorgespeeld worden.

De vraag is of een nieuw gemeentebestuur de voornemens van de NAM in Ternaard kan temperen. Mogelijk kan een gemeentelijk ‘nee’ wel leiden tot een luid en duidelijk protest vanuit de bevolking. En dan is het afwachten of het boorbedrijf daar gevoelig voor is.

Tijdens de verkiezingscampagne de komende weken zullen er nog meer onderwerpen naar voren komen. Woningbouw en de energietransitie houden de gemoederen ook bezig. Wat voor hulp moet de gemeente bijvoorbeeld bieden aan woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen? En mogen boeren zonnepanelen ook op hun land leggen? Daarover wordt verschillend gedacht, al is geen enkel ander onderwerp zo omstreden als ‘Ternaard’.

Negen partijen

Aan de verkiezingen doen negen partijen mee: FNP, CDA, ChristenUnie, Sociaal in Noardeast-Fryslân (S!N, nieuwe naam van Dongeradeel Sociaal, dat nu in raad Dongeradeel zit), PvdA, VVD, Waddenpartij, ELP NEF en Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement