Dwangsom voor varkensboer Hemelum

Varkenshouder Lorist uit Hemelum moet binnen zes maanden maatregelen treffen om zijn veestapel deugdelijk te huisvesten. Súdwest-Fryslân heeft een dwangsom opgelegd.

Groen licht voor uitbreiding omstreden varkensstal Hemelum
Lees verder

Over de Hemelumer Hoeve is de voorbije jaren veel discussie geweest. Het bedrijf zou volgens omwonenden voor overlast zorgen en de milieuregels niet naleven. Tegen de zin van omwonenden kreeg de ondernemer in maart toestemming van de gemeente om het bedrijf uit te breiden. Al eerder was door tientallen bewoners gevraagd handhavend op te treden.

De uitbreiding zou Lorist in staat stellen de noodzakelijke maatregelen te treffen en het dierenwelzijn van de ruim 8000 varkens te verbeteren. Súdwest ziet zich nu echter genoodzaakt een dwangsom van 50.000 euro per maand op te leggen (met een maximum van 250.000 euro), zolang het bedrijf niet voldoet aan het Besluit emissiearme huisvesting. Volgens de gemeente is de aanvraag voor uitbreiding geen grond om handhavend op te treden. De veehouder kan beroep aantekenen tegen het besluit.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement