Dwangsom flinke aanslag op kas motorcrossclub De Prikkedam

Motorsportvereniging De Prikkedam in Makkinga verzet zich bij de Raad van State in Den Haag tegen een dwangsom op geluidsoverlast die de gemeente Ooststellingwerf de club heeft opgelegd.

Het gaat om een dwangsom die kan oplopen tot maximaal 10.000 euro. De crossvereniging moet daar inmiddels 2000 euro van betalen omdat de omgevingsdienst Fumo bij een geluidmeting te veel decibellen heeft gemeten.

,,Heel veel geld voor een vereniging zoals die van ons’’, zei woordvoerster Inge Boer gistermiddag tegen drie rechters van de Raad van State. De crossclub wil af van de dwangsom. Het bedrag is ook veel te hoog. Volgens een landelijke richtlijn had de gemeente maar 500 euro per overtreding mogen opleggen, zei Boer.

Crossclub De Prikkedam meent dat Fumo niet goed heeft gemeten. In ieder geval is niet op de goede locatie gemeten die in de vorige eeuw als meetplek was aangewezen. Op die plek staat inmiddels een gebouw. De meting heeft iets verderop plaatsgevonden. Volgens de crossclub kan dat het meetresultaat beïnvloed hebben.

Sructurele overlast

Volgens de gemeente is er goed gemeten en is de dwangsom niet abrupt opgelegd zoals De Prikkedam beweert. ,,Dit sleept al jaren’’, zei een woordvoerder. Het gaat niet om incidentele overtredingen maar om structurele overlast van crossgeluid, aldus de gemeente.

Een echtpaar uit de buurt van de crossbaan voert al jaren procedures over De Prikkedam. Eerder deze week stapte het stel naar de Raad van State omdat de gemeente nog geen bestemmingsplan voor het crossterrein heeft gemaakt.

Uitspraken in beide zaken volgen over een paar weken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement