Duurzaamheidstip: onverpakte boodschap

De boodschappen. FOTO PIXABAY


Elke week, als bij ons thuis de weekboodschappen worden afgeleverd, ben ik een flinke tijd bezig om alles in te ruimen. Soepstengels in de grote glazen pot, koekjes in de trommel, rijst in de luchtdichte bewaarbak.

Wie: De schrijver van dit stukje
Tip: Let eens op de verpakking van je boodschappen

Toegegeven: een en ander heeft ook te maken met het feit dat we een tijdje last hadden van muizen die in onze voorraadkast nachtelijke vreetorgies leken te houden. Ze aarzelden niet om door een chipszak of pak rijst heen te knagen, ze wisten immers welke beloning er in zat. Van kunststof bakken en glazen potten hebben ze niet terug, gelukkig.

Maar wat een verpakkingsmateriaal gooi ik wekelijks direct na binnenkomst van de boodschappen weg! Vooral karton en plastic. Sommige dingen, zoals bepaalde koekjes, dubbel verpakt in plastic én karton. Om over het onbegrijpelijke plastic rond de biologische komkommer maar te zwijgen.

Wat nou als ik de potten, trommels en bewaarbakken rechtstreeks zou kunnen laten vullen in de supermarkt? Zo nu en dan ziet een ondernemer heil in zo’n concept, maar de meeste verpakkingsvrije supermarkten zijn tot nu geen lang leven beschoren.

Wat een verademing is dan de wekelijkse vrijdagmarkt. Daar kijkt men niet raar op als je de rozijnen direct in een blik wilt laten storten, of de kurkuma in een potje. De groenten en het fruit krijgen we grotendeels onverpakt of in papieren zakken mee. Wie wil, kan die zakken de week erna opnieuw gebruiken, of er het boodschappenlijstje op schrijven. En anders doen ze prima dienst in het toilet van de konijnen van dochter M., waar ze uitstekend blijken te absorberen.

In de rubriek Alle Beetjes geven verslaggevers en lezers tips voor praktische duurzaamheid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Alle beetjes