Dure peiling levert weinig op in zoektocht burgemeester Achtkarspelen

In Achtkarspelen heeft men weinig zin om mee te denken over de opvolger van burgemeester Germ Gerbrandy.

Althans, dat blijkt uit de geringe belangstelling voor de vragenlijst die de gemeente eind juni rondstuurde. De enquête leverde van slechts 230 respondenten antwoord op, onder wie tenminste 24 medewerkers van de gemeente.

Respons te laag

De gemeente had het publieksonderzoek voor 6.100 euro laten uitvoeren door Citisens. Het bureau uit de provincie Utrecht erkent dat de resultaten van het onderzoek niet representatief zijn, maar ‘indicatief’.

Uit die resultaten blijkt onder meer dat respondenten liever een burgemeester zien met ervaring vanuit samenleving en bedrijfsleven, dan een met ervaring vanuit politiek en bestuur.

Gezicht van de gemeenschap

Dat is opvallend, aangezien er, door alle gemeentelijke herindelingen, mogelijk veel burgemeesterskandidaten zijn met een bestuurlijke achtergrond.

Daarnaast zien respondenten liever een burgemeester die het gezicht is van de gemeenschap, dan alleen die van de gemeente. Verder moet de nieuwe burgemeester vooral vooruitstrevend zijn.

De tegenvallende belangstelling voor het onderzoek valt in een patroon. Begin juli organiseerde de gemeente een openbare inspraakavond, eveneens geleid door Citisens. De opkomst toen: acht man.

Profielschets

De resultaten zijn uiteindelijk verwerkt in een zogeheten profielschets. Die werd dinsdagavond, tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering in Buitenpost, aangeboden aan commissaris van de koning Arno Brok. Hij moet ervoor zorgen dat de procedure ‘ordentelijk’ verloopt.

Even leek de FNP dwars te liggen. De partij viel over een zinsnede uit de profielschets waarin staat dat de voorkeur uitgaat naar ‘een burgemeester die de Fryske taal verstaat en eventueel bereid is die te leren spreken.’

Fries of benaderbaar?

Vreemd, merkte raadslid Sake van der Meer op, omdat de gemeente strengere eisen stelt aan haar eigen ambtenaren. Op goed vertrouwen trok de FNP het amendement uiteindelijk in.

De Friese taal bleek ook later tijdens de vergadering een gevoelig onderwerp. De meeste partijen vonden het belangrijker dat de nieuwe burgemeester benaderbaar is, dan dat hij of zij Fries spreekt. Voor de FNP gold dat precies andersom.

Vacature

Vanaf nu vindt de zoektocht naar een nieuwe burgemeester plaats achter gesloten deuren. Belangstellenden mogen zich vanaf 18 september melden. In december moet bekend zijn wie Germ Gerbrandy, die in januari stopt, gaat opvolgen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement