Een elektrische bakfiets van het type Cangoo.

Dure bakfiets in één week twee keer gestolen

Een elektrische bakfiets van het type Cangoo.

Aan de politie had ze weinig, dus zette Yvonne Rinsma Facebook in om haar gestolen bakfiets terug te krijgen. Met succes. Maar nu is de dure fiets weer weg.

Het is niet zomaar een fiets, de elektrische bakfiets van Yvonne Rinsma uit Leeuwarden. Ze gebruikt haar matzwarte Cangoo Groovy van 1800 euro elke dag voor haar werk als gastouder. Het was schrikken, vorige week donderdagochtend, toen ze ontdekte dat haar bakfiets gestolen was voor haar woning aan de Borniastraat. Ze had hem nog zo goed op slot gezet.

Ze deed direct aangifte via internet en waarschuwde de verzekering. Een uurtje later kreeg Rinsma een mail terug van de politie: ‘We onderzoeken uw zaak nu niet. Wel bewaren wij uw aangifte.’ ,,Daar was ik verbaasd over. En ook wel boos”, zegt Rinsma, dat de politie de diefstal van een dure fiets niet wil onderzoeken.

Aanknopingspunten

Het is niet ongebruikelijk, zegt politiewoordvoerder Anne van der Meer. ,,We hebben aanknopingspunten nodig om een zaak op te kunnen lossen. Dat is niet leuk voor het slachtoffer, maar we moeten prioriteren.”

Dan zet ik mijn fiets wel op de Facebookpagina ‘Je bent een Liwwadder als’, besloot Rinsma. De foto van haar gestolen bakfiets werd massaal gedeeld. ,,Overal waar ik kwam in de stad begonnen mensen over mijn gestolen fiets”, zegt Rinsma. Niemand had het rijwiel gezien, tot ze dinsdagavond ineens een berichtje kreeg van een voor haar onbekende man. Hij stuurde een foto door van de Cangoo, in de Wijnhornsterstraat achter het station.

,,Het zitje achterop was er afgehaald, maar het was 100 procent mijn fiets”, zegt Rinsma. Ze belde met de politie, om te vertellen dat ze hem had gevonden. ,,‘Dat is mooi’, zeiden ze. ‘Dan halen we uw aangifte uit het systeem’. De politie vertelde me om te wachten totdat de verzekering me mijn fietssleutels had teruggestuurd. Dan kon ik hem zelf weer ophalen uit de Wijnhornsterstraat.”

Kapotgeknipt slot

Dat is dan wel gek, zegt Anne van der Meer van de politie. ,,Als mensen kunnen bewijzen dat het hun fiets is, dan komen we normaal gesproken direct ter plaatse om het slot door te knippen. Dan kunnen ze hem meenemen.” Ze vond het antwoord van de politie al zo vreemd, aldus Rinsma. ,,Ik wilde gewoon mijn fiets hebben.”

Omdat ze de sleutels al naar de verzekering had gestuurd, besloot ze samen met de vinder een motorslot om de fiets te leggen. Hoe stevig ook, het was niet genoeg. Toen Rinsma woensdagochtend bij haar fiets kwam kijken was hij weg. Het motorslot lag kapotgeknipt op de stoep. Ze belde weer met de politie. ,,Ik kreeg te horen dat ik opnieuw aangifte moest doen, want de fiets kon wel gestolen zijn door een ander persoon dan de eerste keer. Om gek van te worden.”

Hoop dat ze haar fiets een tweede keer terugvindt heeft ze niet. Rinsma heeft een nieuwe Cangoo besteld. ,,Ik hoop dat ik morgen weer rond kan fietsen met de kinderen”, zegt ze. ,,En dat anderen er van afblijven.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct