Dumpvarkentje Drents-Friese Wold na maanden dood

Het gedumpte varkentje dat maandenlang door het Drents-Friese Wold zwierf is dood. Boswachter Lysander van Oossanen trof het dinsdag in de berm: aangereden.

De man van Staatsbosbeheer stuitte in april vorig jaar voor het eerst op het dier, toen hij het in het heidegebied bij Appelscha zag lopen. Het varken - een roze exemplaar met een opvallend zwarte kop - bleek slecht benaderbaar en liet zich niet vangen.

Dat kwam vooral doordat het dier er geen vaste verblijfplek op nahield. Zo nu en dan kreeg Van Oossanen meldingen dat het varkentje gesignaleerd was, op uiteenlopende plekken in het 6000 hectare grote Nationaal Park.

Maar, zo meldt Van Oossanen, kort geleden kwam er schot in de zaak. Een omwonende leek goed op weg om het vertrouwen van de zwerfbig te wekken. Nog even geduld, dacht de boswachter, dan loopt het dier zo een hokje in.

Toch ging het mis. Van Oossanen kreeg telefoon van de eigenaren van Drentse heideschapen op de Kale Duinen. Het varken besprong de ooien, tot bloedens toe. Mogelijk was het dier ‘berig’ geworden en moesten de schapen het bij gebrek aan een soortgenoot ontgelden.

Dinsdag kreeg de boswachter een telefonische melding van een dood dier langs de weg. ,,Iets zei me dat dit het varkentje kon zijn.’’ Het klopte. ,,Het varkentje dat als oud vuil bijna een jaar geleden uit de auto was gegooid, lag dood in de berm. Een trieste afloop.’’

,,(Huis)dieren dump je niet’’, besluit Van Oossanen, ,,niet in de natuur, niet in boerenland of elders.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement