Duitse topviroloog Christian Drosten: 'Luchten van ruimtes is belangrijker dan handen wassen'

De Duitse topviroloog Christian Drosten FOTO REUTERS

De Duitse topviroloog Christian Drosten stelt dat in de bestrijding van corona nog meer de nadruk moet komen op het ventileren van afgesloten ruimtes. Volgens Drosten is het luchten zelfs belangrijker dan handen wassen en desinfecteren.

Drosten deed zijn uitspraak maandagochtend in gesprek met het Duitse radiostation Deutschlandfunk . Dit naar aanleiding van een weekend met nieuwe coronagevallen in onder andere een restaurant in Leer, over de grens bij Bad Nieuweschans.

‘Aerosolen spelen een rol in verspreiding’

De viroloog en tevens adviseur van bondskanselier Angela Merkel zei dat nieuwe wetenschappelijke inzichten erop wijzen dat corona naast via druppels ook via zogeheten aerosolen, zwevende virusdeeltjes in de lucht, verspreid kan worden in een afgesloten ruimte.

Om dat te voorkomen moeten ruimtes voldoende geventileerd worden. Drosten pleit in Duitsland daarom voor een herziening van de bestaande richtlijnen. Mensen zouden zich in het dagelijks leven meer moeten richten op ventilatie en minder op het constant wassen van handen, afvegen en desinfecteren. Dit geldt natuurlijk niet voor ziekenhuizen.