Duitse kustwacht stopt vanwege storm met zoeken naar containers MSC Zoe

FOTO EPA

De Duitse kustwacht, Havariekommando, stopt vanwege de weersomstandigheden maandagavond tijdelijk met zoeken naar containers in de Noordzee.

Komende nacht wordt een storm verwacht . Als de stormverwachting uitkomt, komen er golven van 10 meter of meer. In die omstandigheden is de kans groot dat de containers in beweging komen, waarbij ze kunnen botsen en scheuren.

Op de eilanden bestaat de vrees dat er dan nieuwe golf rommel op het strand afkomt. Door het hoge water bestaat ook het risico dat er meer lading door de zeegaten de Waddenzee in wordt gestuwd.

20 meter diepte

De meeste containers in Duitse wateren bevinden zich volgens de Havariekommando op ongeveer 20 meter diepte, 22 kilometer ten noorden van Borkum.

Containerschip MSC Zoe verloor op nieuwjaarsavond onderweg naar Bremerhaven in stormweer op de Noordzee zo’n 280 zeecontainers. Rijkswaterstaat heeft er 222 gelokaliseerd.

Dijkbewaking

Wetterskip stelt dinsdagochtend vanaf half tien beperkte dijkbewaking in, met het oog op de extra rommel die kan aanspoelen. Het traject van Zurich tot Lauwersoog wordt gecontroleerd door dijkwachters. De keermuur, keersluis en de Tsjerk Hiddessluis in Harlingen gaan dinsdag vanwege de te verwachten hoge waterstanden ook dicht. Ook de gemalen van Roptazijl, Zwarte Haan en Marrum gaan op slot.

Het Wetterskip stelt dat de dijken aan de kust en op de eilanden over het algemeen schoon zijn. Er zijn op dit moment geen opruimacties nodig.

Lees ook:  Stranden schoon, Wadden wachten storm af