Duitse boeren willen wolven gaan afschieten

Duitse boeren vinden dat het tijd is om het jachtverbod op wolven in te trekken. Reden is dat de dieren sinds de herintroductie in Duitsland in 2000, na een afwezigheid van 130 jaar, een steeds grotere bedreiging vormen voor kuddes schapen en andere dieren.

Volgens de voorzitter van de Duitse landbouworganisatie DBV telt Duitsland op dit moment ruim duizend wolven. Leden van de organisatie verliezen jaarlijks meer dan 1500 boerderijdieren aan wolven.

,,Het is dramatisch. Het is onaanvaardbaar”, aldus de voorzitter, Joachim Rukwied. ,,Elk dier dat wordt afgevoerd, is een verlies voor de boer. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel.”

Ook in Nederland zijn boeren bezorgd. ,,Wy sitte der net op te wachtsjen’’, zei Peet Sterkenburgh, noordelijk regiobestuurder van LTO, maandag in deze krant. Hij reageerde op de wolf die is gezien bij Appelscha.

Vergunningen

Volgens de Duitse voorzitter Rukwied moet het aantal wolven in Duitsland actief worden beheerd en moeten er vergunningen komen om op wolven te jagen. De dieren worden nu beschermd door strenge wetten omdat ze als bedreigd worden beschouwd.

Vorig jaar melden de Duitse federale autoriteiten dat ze in heel Duitsland zestig roedels wolven hadden geteld, voornamelijk in het noordoosten van het land. Dat is een stijging van dertien ten opzichte van een jaar eerder.

Het Federaal Agentschap voor Natuurbehoud meldde eerder dat sinds 2000 in Duitsland 140 wolven zijn omgekomen in het verkeer en dat er 26 illegaal zijn gedood.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement