Duidelijkheid voor 'blokkeer-Friezen': zittingsdag bekend

De 34 verdachten van het blokkeren van snelweg A7 tijdens de intocht van Sinterklaas weten eindelijk wanneer ze moeten voorkomen.

De rechtbank Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie (OM) hebben de zittingsdag bepaald op 15 juni.

Er waren in eerste instantie drie dagen (6, 7 en 8 juni) uitgetrokken voor het megaproces in Leeuwarden, met 15 juni als uitloopdag. Maar het werd anders.

Dreigement

Na een dreigement van advocatenkantoor Anker & Anker om de verdediging van 33 van de 34 verdachten uit tijdgebrek neer te leggen, besloot de rechtbank Noord-Nederland de zaak eerst niet inhoudelijk, maar als regiezitting te behandelen.

De regiezitting, waarin besproken wordt of er nog onderzoeksvragen zijn en of er voldoende rechtsbijstand is voor de verdachten, kan volgens de rechtbank op een enkele dag worden afgedaan.

De enige verdachte die niet door het Leeuwarder kantoor wordt verdedigd wordt bijgestaan door de Amsterdamse advocaat Barbara Klunder.

‘Blokkeer-Friezen’

De snelwegblokkade was op 18 november, op de dag van de landelijke intocht van Sinterklaas. De ‘blokkeer-Friezen’ brachten het verkeer ter hoogte van Oudehaske tot stilstand, om te voorkomen dat drie bussen vol tegenstanders van Zwarte Piet op tijd in Dokkum konden zijn voor hun demonstratie.

De verdachten wordt het verhinderen van een demonstratie en het versperren van de openbare weg ten laste gelegd. Een van hen moet voorkomen voor opruiing.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement