Drugsonderzoek Arville: Leeuwarder en Drent veroordeeld voor witwassen

De rechtbank in Groningen heeft een 54-jarige man uit het Drentse Gasteren veroordeeld tot vijftien maanden celstraf wegens witwassen. Er was 32 maanden celstraf geëist.

De man heeft zich behalve aan witwassen ook schuldig gemaakt aan belastingfraude. Volgens het Openbaar Ministerie verdiende hij daar ruim 240.000 euro mee.

Witwassen

Dat bedrag zou hij moeten afdragen. De rechtbank stelt evenwel dat de hoogte van het bedrag dat hij heeft witgewassen niet meer is vast te stellen.

Zijn criminele verdiensten worden door de rechters geschat op 35.000 euro. Dat bedrag moet hij wel inleveren.

De Drent werkte in opdracht van de 54-jarige Leeuwarder die eerder door de rechtbank in Leeuwarden is veroordeeld tot twaalf jaar celstraf wegens internationale drugshandel (Arville-onderzoek).

Schijnleningen

De Drent, actief in de autohandel, werkte mee aan dubieuze transacties waarbij peperdure auto’s werden aangeschaft. Ook was hij betrokken bij schijnleningen.

Een tweede verdachte, een 50-jarige man uit Leeuwarden, moet een boete betalen van 13.000 euro. Ook hij hield zich als katvanger bezig met witwassen van misdaadgeld.

In zijn woning werden vier kluizen aangetroffen, waaronder een ingenieus aangelegde grondkluis onder de wasmachine. Ook was een kluis verstopt achter een in de muur weggewerkte lege kluis.

Lees de voorgeschiedenis in ons dossier.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement