Droogte: vooral Zuidwest-Friesland heeft een fors neerslagtekort

Het is droog en dat blijft ook nog wel even zo. In Friesland geldt de hoogste alarmfase voor natuurbranden. Wetterskip Fryslân is extra alert en gaat vanaf volgende week een deel van zijn kaden controleren op scheuren als gevolg van uitdroging, met name in het zuidwesten van Friesland.

Tips van Vitens bij droogte: Kraan dicht bij inzepen, kort douchen
Lees verder

Uit kaarten van het KNMI blijkt dat het in Twente en de Achterhoek momenteel het droogst is van heel Nederland. Het zogenoemde neerslagtekort (gemeten over de laatste drie maanden) is hier snel opgelopen. Ook rond Zwolle en Kampen en in Midden-Limburg is een flink tekort.

In Friesland valt de droogte, vergeleken met andere delen van Nederland, nog enigszins mee. Vooral Zuidwest-Friesland kent een fors neerslagtekort. In het midden van de provincie is op kaarten van het KNMI een iets natter gebied zichtbaar.

In Zuid-Holland, Drenthe en - met name - Groningen zijn de droogteproblemen het geringst.

Waterbedrijven

Ondertussen waarschuwen verschillende drinkwaterbedrijven in ons land - waaronder Vitens - zuinig te zijn met water. Door de aanhoudende droogte moeten de waterbedrijven een recordaantal liters oppompen. Een lage waterdruk en bruin water dreigen.

In mails aan klanten en via social media vragen de waterbedrijven om tijdens de verbruikpieken ('s ochtends tussen zes en negen uur en 's avonds tussen zes en tien uur) niet te veel te verbruiken.

Drinken blijft in deze tijden belangrijk, stellen de bedrijven, maar waterslurpende activiteiten als de tuin sproeien, de auto wassen, zwembadjes vullen en vaatwassers aanzetten, kunnen beter op een ander moment.

Vorig jaar, tijdens een droge periode in de maand juni, gaf Vitens in de LC al tips. Het bedrijf riep toen op niet in bad te gaan en bij het douchen de kraan dicht te doen tijdens het inzepen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement