Droogte: gemeente probeert bomen te redden zo lang het mag

Kwetsbare bomen in Leeuwarden leggen al het loodje door de hitte. De gemeente probeert zoveel mogelijk te redden met grachtwater, nu het nog mag.

,,De zwakke broeders onder onze bomen zullen deze zomer niet overleven’’, zegt Pieter Douma van de gemeente Leeuwarden. ,,We letten vooral op jonge aanplant. Die is erg gevoelig voor droogte.’’ Ook bomen die in het verleden te weinig groeiruimte voor hun wortels kregen, komen in gevaar door watergebrek.

Wie een rondje door de stad fietst ziet hier en daar al dode boompjes, en struiken die zich in herfsttooi gehuld hebben. Er ligt zoveel blad in de plantsoenen dat de gemeente vrijdag een waarschuwing afgaf voor bladbrand.

Bomen zijn door droogte al in herfsttooi
Lees verder

Nieuwe bomen

Heel kwetsbaar zijn de nieuwe boompjes langs de westelijke invalsweg, zegt Douma. Ze moeten nog wortelen en zitten snel zonder vocht. ,,Ook een deel van de bomen langs de Nieuwestad heeft het op dit moment moeilijk. Die houden we in de gaten.’’

Sinds deze week bevloeit de gemeente haar groen alleen nog tussen 22.00 uur ’s avonds en 8.00 uur ’s morgens, wanneer de verdamping het kleinst is. ,,Zo is het afgesproken met het Wetterskip’’, zegt Nico Kelderhuis van de gemeente. ,,We doen het vooral ’s morgens vroeg.’’

Plataan

Voorlopig mag het grachtwater nog worden gebruikt voor gemeentelijk groen. Als de droogte blijft aanhouden, kan het waterschap dit op termijn verbieden, ter bescherming van het oppervlaktewaterpeil.

,,We hebben veel aandacht voor de plataan bij de Beurs. Daar zie je nu bepaalde plekken in de top zonder blad.’’ De versteende en zanderige omgeving is niet gunstig. Het is een van de meest beeldbepalende bomen in de stad, daarom wordt deze plataan extra goed verzorgd.

,,We hebben een paar gaten in de grond geboord, zodat we het water beter bij de wortels kunnen brengen.’’ Platanen zijn subtropische bomen en kunnen wel wat hitte verdragen, zo lang ze maar voldoende water krijgen.

Populieren

Douma maakt zich zorgen over sommige populieren, die het moeilijk kunnen krijgen. ,,Als ze op een kritisch punt komen, kunnen takken eruit breken.’’ Beuken kunnen wel redelijk tegen hitte, maar verdragen geen felle zon op hun stam.

Het wordt hoe dan ook een leerzame zomer, denkt Douma: ,,We moeten toch opnieuw bekijken welke bomen geschikt zijn in een stedelijke omgeving. Moeten we vasthouden aan inheemse soorten?’’

Kastanjes

Sommige boomsoorten kunnen ook baat hebben bij hitte. ,,We weten bijvoorbeeld dat de kastanjebloedingsziekte in Zuid-Europa minder voorkomt.’’ De bacterie houdt blijkbaar niet van warmte.

Voor de bomenbeheerders is het dan ook interessant om te zien hoe de kastanjes eruit zien in het komende jaar. De ziekte zorgde er de afgelopen jaren voor dat ze meestal al in de zomer herfstblad kregen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement