Droogte: Friese zeedijken kleuren graangeel

De doorgaans knisperend groene zeewering langs de Friese Waddenkust is door de droogte op veel plekken geel uitgeslagen.

Door de hoge ligging wordt het grasdek niet tot nauwelijks gevoed met bodemwater, laat het Wetterskip weten. Gebrek aan regen en blootstelling aan de (zee)wind doen de rest.

Zoeken naar verse sprieten

Voor de schapen die op de zeedijken worden geweid is het zoeken naar verse sprieten. Het Wetterskip houdt in de gaten of er nog voldoende eten en drinken is.

,,Als blijkt dat ze weinig te grazen hebben, laten we ze op een ander stuk lopen’’, zegt een woordvoerder Marjan Hoogeveen. Als er echt te weinig gras is, wordt de pachtende schapenboer gevraagd om de dieren weg te halen.

Als de droogte te lang aanhoudt kunnen de schapen met hun gegraas en hoeven de beschermende grasmat beschadigen. Op de rivierdijken langs de IJssel en de Vecht is om die reden al een beweidingsverbod ingesteld.

Friesland niet aan de orde

In Friesland is dat voorlopig niet aan de orde. Hoogeveen: ,,De schapen kunnen in elk geval deze week nog gewoon op de dijk blijven.”

Eind vorige week controleerde het Wetterskip de binnendijken in de Friese Zuidwesthoek op scheuren. Het neerslagtekort in dit gebied was toen 150 millimeter. Zodra dat tekort oploopt tot 200 millimeter, krijgen ook de andere binnendijken - en kades in Friesland een inspectie. Daarover is nog geen besluit genomen, zegt Hoogeveen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement