Drijvende kracht: Teake Klaas van der Meulen - Woudsend

Een bitterballenbakker, betonhoofd, bobo-begeleider, baggerhapper en gatenstopper. Ze drijven twee weken per jaar rond als de sterren van de SKS. De schippers van de skûtsjevloot. Volgende week zwermt de dobberende karavaan weer over de Friese wateren. De veertien stuurmannen schuiven aan het helmhout en leggen hun dagelijkse werk neer voor een felle zeilstrijd. Eigenlijk doen ze allemaal iets op of om het water. Ze treden als boegbeeld naar buiten. Gaan in zee met nieuwe klanten. Keren tijdig het tij. Houden de boot af. Halen bakzeil soms. Of zorgen met een schot voor de boeg dat het bedrijf op dreef komt of op koers blijft. Ach, eigenlijk schipperen ze het hele jaar door. De drijvende krachten van de SKS vertellen over hun baan naast die van skûtsjeschipper.

WOUDSEND

De Taurus dat is zijn tweede huis. Teake Klaas is de baas van het kraanschip. Hij laat het drijvende bakbeest grote happen uit kades eten. Zet de bek in bulten bagger en stort bergen steen langs de waterkant.

De Taurus is een van de vijf kraanschepen die Van der Meulen Woudsend in de vaart heeft. Teake Klaas heeft met twee neven het bedrijf van zijn vader en oom overgenomen. De mannen hebben ook nog een zandzuiger lopen en een sleepboot.

Overal waar meren, kanalen en vaarten moeten worden gebaggerd komt de skûtsjeschipper in actie. Ander werk heeft hij ook nooit gedaan. Die blauwe maandag op een sleepboot in de Rotterdamse haven niet meegerekend.

Andere ambitie heeft hij ook niet gehad. Als ,,lyts mantsje’’ wilde hij altijd al met heit mee. En nu kan hij happen als een baas. Mooier bestaat niet.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement