Drijvende kracht: Siete Meeter - Leeuwarden

Een bitterballenbakker, betonhoofd, bobo-begeleider, baggerhapper en gatenstopper. Ze drijven twee weken per jaar rond als de sterren van de SKS. De schippers van de skûtsjevloot. Volgende week zwermt de dobberende karavaan weer over de Friese wateren. De veertien stuurmannen schuiven aan het helmhout en leggen hun dagelijkse werk neer voor een felle zeilstrijd. Eigenlijk doen ze allemaal iets op of om het water. Ze treden als boegbeeld naar buiten. Gaan in zee met nieuwe klanten. Keren tijdig het tij. Houden de boot af. Halen bakzeil soms. Of zorgen met een schot voor de boeg dat het bedrijf op dreef komt of op koers blijft. Ach, eigenlijk schipperen ze het hele jaar door. De drijvende krachten van de SKS vertellen over hun baan naast die van skûtsjeschipper.

LEEUWARDEN

Grote lappen metaal aan elkaar bakken tot de vonken er vanaf schieten. Siete Meeter vult er zijn dagen mee. Al sinds zijn 21ste is hij lasser en meewerkend voorman bij FIB Industrie, een groot metaalbedrijf op het industrieterrein van Leeuwarden-West.

Siete werkt er aan opslagtanks voor raffinaderijen van de grotere oliemaatschappijen. Hij last dat het een lieve lust is en heeft tegelijk ook de leiding. Aan hem de taak collega’s aan te sturen en de boel overzichtelijk houden.

Als jongetje droomde hij niet van een carrière als lasser. Hij wilde het water op als binnenvaartschipper. Als achttienjarige knecht begon hij op een kraanschip. Maar een eigen schip zat er niet in. Dat was bij de bank niet voor elkaar te fietsen.

Maar Siete is nu ook dik tevreden met zijn beroep. Dat overigens perfect aansluit bij de SKS. Als lasser heeft hij vrij in de bouwvak. Precies de periode dat hij aan het Leeuwarder helmhout zit.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement