Drijvende kracht: Pieter Meeter - Akkrum

Een bitterballenbakker, betonhoofd, bobo-begeleider, baggerhapper en gatenstopper. Ze drijven twee weken per jaar rond als de sterren van de SKS. De schippers van de skûtsjevloot. Volgende week zwermt de dobberende karavaan weer over de Friese wateren. De veertien stuurmannen schuiven aan het helmhout en leggen hun dagelijkse werk neer voor een felle zeilstrijd. Eigenlijk doen ze allemaal iets op of om het water. Ze treden als boegbeeld naar buiten. Gaan in zee met nieuwe klanten. Keren tijdig het tij. Houden de boot af. Halen bakzeil soms. Of zorgen met een schot voor de boeg dat het bedrijf op dreef komt of op koers blijft. Ach, eigenlijk schipperen ze het hele jaar door. De drijvende krachten van de SKS vertellen over hun baan naast die van skûtsjeschipper.

AKKRUM

Als zijn evenementenschip Frisian Queen volstroomt met feestgangers, kruipt pa Eildert achter het stuurwiel en duikt Pieter Meeter zelf de kombuis in. Of het nou voor veertig man bitterballen is of voor 185 gasten een uitgebreid buffet met zalmmoten, biefstukken en varkenshaas. Pieter draait er zijn hand niet voor om.

De skûtsjeschipper van Akkrum is in het dagelijks leven voor 80 procent kok en voor 20 procent binnenvaartschipper. Want als heit Eildert niet kan, stuurt hij de hekradarboot met een feestende bejaardensoos of een discobende eigenhandig over de Friese meren. Van half april tot half november.

Eigenlijk komt de SKS-strijd uiterst beroerd uit voor Pieter. Het is zo ongeveer het drukste moment van het jaar. ‘s Winters heeft hij de handen vol aan het onderhoud van de Queen en is er tijd voor vakantie. Naar de zon, Curaçao en het liefst op iets dat drijft, want ja hij blijft een waterman.

Pieter heeft zijn leven nooit anders gedaan dan varen en blije mensen plezieren. Zijn eerste baantje was barman, op diezelfde Frisian Queen, het schip dat de familie Meeter zelf heeft gebouwd. Hij heeft de leukste baan die hij zich kan wensen. Want de mensen die komen, vieren een feestje. Dus aan boord is er nooit chagrijn.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement