Drijvende kracht: Lodewijk en Johannes Meeter - Huizum/Langweer

Een bitterballenbakker, betonhoofd, bobo-begeleider, baggerhapper en gatenstopper. Ze drijven twee weken per jaar rond als de sterren van de SKS. De schippers van de skûtsjevloot. Volgende week zwermt de dobberende karavaan weer over de Friese wateren. De veertien stuurmannen schuiven aan het helmhout en leggen hun dagelijkse werk neer voor een felle zeilstrijd. Eigenlijk doen ze allemaal iets op of om het water. Ze treden als boegbeeld naar buiten. Gaan in zee met nieuwe klanten. Keren tijdig het tij. Houden de boot af. Halen bakzeil soms. Of zorgen met een schot voor de boeg dat het bedrijf op dreef komt of op koers blijft. Ach, eigenlijk schipperen ze het hele jaar door. De drijvende krachten van de SKS vertellen over hun baan naast die van skûtsjeschipper.

HUIZUM/LANGWEER

Terwijl Lodewijk de tanker Zuid Friesland over de Westerschelde naar Antwerpen stuurt, schuurt broer Johannes in Langweer aan de romp van een oud vrachtschip. De broers Meeter zijn concurrenten op het skûtsjewater, maar collega’s in hun dagelijkse werk. Sterker, ze zijn beide kapitein op een schip. Als Johannes stuurt is Lodewijk een week thuis om de week daarop het roer van de eetbare olietanker over te nemen zodat zijn broer een paar dagen naar huis kan om zich op de boekhouding te storten.

Een schip van 86 meter lang met een ruim voor 2100 ton. Een eetbare olietanker, want ze vervoeren zonnebloem- en palmolie. Vanuit de havens in Rotterdam en Amsterdam tuffen de Meeters de plantaardige oliën naar Duitsland en België. De mannen hebben een tweede schip in de vaart, de Aquarant. Maar daar varen ze zelf niet op, dat is volledig bemand door werknemers.

Lodewijk had direct bedacht dat hij het water op wilde, net als zijn vader. Johannes wilde vroeger loods worden op een zeeschip. Heit kocht een schip voor zijn zonen. Iets anders dan varen hebben de broers nooit gedaan om een boterham te verdienen. Ze zijn hun hele arbeidsbestaan al collega’s. Op twee weken in het jaar na. Dan vechten ze een broederstrijd uit onder de SKS-vlag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement