Drijvende kracht: Jeroen Pietersma - Drachten

Een bitterballenbakker, betonhoofd, bobo-begeleider, baggerhapper en gatenstopper. Ze drijven twee weken per jaar rond als de sterren van de SKS. De schippers van de skûtsjevloot. Volgende week zwermt de dobberende karavaan weer over de Friese wateren. De veertien stuurmannen schuiven aan het helmhout en leggen hun dagelijkse werk neer voor een felle zeilstrijd. Eigenlijk doen ze allemaal iets op of om het water. Ze treden als boegbeeld naar buiten. Gaan in zee met nieuwe klanten. Keren tijdig het tij. Houden de boot af. Halen bakzeil soms. Of zorgen met een schot voor de boeg dat het bedrijf op dreef komt of op koers blijft. Ach, eigenlijk schipperen ze het hele jaar door. De drijvende krachten van de SKS vertellen over hun baan naast die van skûtsjeschipper.

DRACHTEN

Vandaag is hij druk met een ingezakte rugleuning, gister boog hij zich over een gat in een zitvlak. Jeroen Pietersma naait, plakt en stikt wat af op een dag. Hij is meubelservicemonteur bij Furniture Repair Centre in Apeldoorn.

De skûtsjeschipper van Drachten repareert dagelijks meubels en rijdt op een dag zo 300 kilometer. Zijn klanten zitten van Emmen tot Alkmaar en van Delfzijl tot Lemmer.

Na de middelbare school werd hij bakker en later vrachtwagenchauffeur. De baan die hij als klein kereltje al wilde. Van de wagen rolde hij de meubelreparatie in.

Varen voor zijn werk heeft de SKS-schipper nooit gedaan. En die ambitie heeft hij ook niet. Hij drijft op de lol van het opkalefateren van kapotte banken, manke krukken en uitgezakte sofa’s. En de grootste beloning is de glimlach van de eigenaren bij het zien van hun gefikste meubel.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement