Drijvende kracht: Douwe Visser - Sneek

Een bitterballenbakker, betonhoofd, bobo-begeleider, baggerhapper en gatenstopper. Ze drijven twee weken per jaar rond als de sterren van de SKS. De schippers van de skûtsjevloot. Volgende week zwermt de dobberende karavaan weer over de Friese wateren. De veertien stuurmannen schuiven aan het helmhout en leggen hun dagelijkse werk neer voor een felle zeilstrijd. Eigenlijk doen ze allemaal iets op of om het water. Ze treden als boegbeeld naar buiten. Gaan in zee met nieuwe klanten. Keren tijdig het tij. Houden de boot af. Halen bakzeil soms. Of zorgen met een schot voor de boeg dat het bedrijf op dreef komt of op koers blijft. Ach, eigenlijk schipperen ze het hele jaar door. De drijvende krachten van de SKS vertellen over hun baan naast die van skûtsjeschipper.

SNEEK

Hij is geboren op het water en heeft zijn leven lang niets anders gedaan dan varen. Douwe Visser reist dagelijks met een vrachtschip vol zand over de Nederlandse wateren. Dan wordt zijn schip op het IJsselmeer volgeblazen met zand en verscheept hij de vracht naar havens vanwaar het zand naar nieuwbouwwijk en bouwprojecten wordt gereden om in huizen en viaducten te verdwijnen.

In het begin van zijn trouwen voer hij nog naar Duitsland, België en Frankrijk met kunstmest, kolen en veevoer. Maar toen de kinderen naar het internaat gingen, werden de reizen almaar korter. Tegenwoordig vaart hij liefst niet verder dan een uur van Sneek. Amsterdam, Zwolle en als het uit de hand loopt Groningen, thats it. Werken doet hij nog om zijn vrije tijd te financieren. Meer hoeft niet meer.

Dat hij schipper zou worden stond in de wieg al vast. Als kind zag hij slechts water en schepen. Heit voer met een vrachtschip op Duitsland. Aan de wal kwam Douwe amper. Pas toen hij naar school moest, ontdekte hij dat er ook banen aan de wal bestonden. Met de kennis van nu had hij een andere carrière kunnen en willen hebben. Dan was hij professioneel zeiler geworden. Maar ja, ontdek dat maar eens op tijd als je als vrachtschipper in de wieg bent gelegd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement