Drijvende kracht: Douwe Visser - Grou

Een bitterballenbakker, betonhoofd, bobo-begeleider, baggerhapper en gatenstopper. Ze drijven twee weken per jaar rond als de sterren van de SKS. De schippers van de skûtsjevloot. Volgende week zwermt de dobberende karavaan weer over de Friese wateren. De veertien stuurmannen schuiven aan het helmhout en leggen hun dagelijkse werk neer voor een felle zeilstrijd. Eigenlijk doen ze allemaal iets op of om het water. Ze treden als boegbeeld naar buiten. Gaan in zee met nieuwe klanten. Keren tijdig het tij. Houden de boot af. Halen bakzeil soms. Of zorgen met een schot voor de boeg dat het bedrijf op dreef komt of op koers blijft. Ach, eigenlijk schipperen ze het hele jaar door. De drijvende krachten van de SKS vertellen over hun baan naast die van skûtsjeschipper.

GROU

Om de drie weken schuift Douwe Visser in Rotterdam achter de stuurknuppel van een grote zeebuffel. Met de Spirit, een containerschip van 9650 ton, schuimt hij de zeeën rond Europa af. Een drijvende containerflat van 41 meter lang, 21 meter breed en 30 meter hoog. Hij stuurt de afgeladen joekel met hulp van dertien bemanningsleden naar alle windstreken. Van Sint Petersburg naar Engeland. Van het Deense Aarhus naar het Portugese Lissabon.

Het allerliefst is Douwe altijd op zee. Maar hij kan maar voor de helft van de tijd kapitein zijn. De andere helft runt hij vanuit Sneek met zijn vrouw Aleid en personeel zijn eigen zeetransportbedrijf. Dan is hij druk met het reilen en zeilen van de zaak met zo’n tachtig medewerkers.

Als klein ventje wilde hij piloot worden of schipper. Het is alletwee gelukt, want zijn baan op het water geeft hem vleugels. Aan boord wordt hij lekker rustig. Midden op zee heeft hij niks aan zijn hoofd. Nee dan de twee weken SKS. Eigenlijk een soort vakantie, maar Douwe begint uitgerust aan de strijd en komt er doodmoe weer uit. Daarna gaat hij de zee weer op met een afgeladen volle Spirit. Heerlijk in de rust op een deinende kolos.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement