Drijvende kracht: Berend Mink - Drachten

Een bitterballenbakker, betonhoofd, bobo-begeleider, baggerhapper en gatenstopper. Ze drijven twee weken per jaar rond als de sterren van de SKS. De schippers van de skûtsjevloot. Volgende week zwermt de dobberende karavaan weer over de Friese wateren. De veertien stuurmannen schuiven aan het helmhout en leggen hun dagelijkse werk neer voor een felle zeilstrijd. Eigenlijk doen ze allemaal iets op of om het water. Ze treden als boegbeeld naar buiten. Gaan in zee met nieuwe klanten. Keren tijdig het tij. Houden de boot af. Halen bakzeil soms. Of zorgen met een schot voor de boeg dat het bedrijf op dreef komt of op koers blijft. Ach, eigenlijk schipperen ze het hele jaar door. De drijvende krachten van de SKS vertellen over hun baan naast die van skûtsjeschipper.

DRACHTEN

Eigenlijk kan het niet. De zaak sluiten in hartje zomer. Maar door zijn rol als schipper van de d'Halve Maen moet hij wel. Gelukkig heeft Berend Mink de drukste tijd met zijn watersportbedrijf in Grou al gehad. De meeste boten liggen in het water. Het is nu vooral repareren.

Berend werkte jarenlang in loondienst. Sinds twaalf jaar geniet hij de vrijheid van zelfstandig ondernemer. Al betekent dat wel dat hij dag en nacht bezig is met zijn werk. Hij staat om zes uur ‘s morgens op. Na het lezen van de kranten en het afhandelen van het administratieve werk gaat hij samen met zijn twee zoons de loods in. Dit jaar onderhielden ze onder meer de skûtsjes van Grou en Bolsward. Verhuur, stallen, onderhoud, installeren, er is weinig wat ze niet zelf doen.

Maar de komende weken liggen de werkzaamheden bij Watersportservice Berend Mink dus stil. De twee SKS-weken voelen als vakantie, maar na afloop is hij verre van uitgerust. Na de wedstrijden knijpen Berend en zijn vrouw er daarom vaak nog een weekje tussenuit. Wel met de boot natuurlijk.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement