Drijvende kracht: Auke de Groot - Stavoren

Een bitterballenbakker, betonhoofd, bobo-begeleider, baggerhapper en gatenstopper. Ze drijven twee weken per jaar rond als de sterren van de SKS. De schippers van de skûtsjevloot. Volgende week zwermt de dobberende karavaan weer over de Friese wateren. De veertien stuurmannen schuiven aan het helmhout en leggen hun dagelijkse werk neer voor een felle zeilstrijd. Eigenlijk doen ze allemaal iets op of om het water. Ze treden als boegbeeld naar buiten. Gaan in zee met nieuwe klanten. Keren tijdig het tij. Houden de boot af. Halen bakzeil soms. Of zorgen met een schot voor de boeg dat het bedrijf op dreef komt of op koers blijft. Ach, eigenlijk schipperen ze het hele jaar door. De drijvende krachten van de SKS vertellen over hun baan naast die van skûtsjeschipper.

STAVOREN

Varen doet hij niet meer. Althans beroepsmatig. Auke de Groot verkocht in 2008 zijn binnenvaartschip. Een joekel van een brandstoftanker waarmee hij door Nederland, Duitsland en België voer.

Het gevaarte moest uiteindelijk grondig worden verbouwd. Zijn vrouw en kinderen woonden al aan de wal en de romantiek van varen was er door alle strenge regels ook wel een beetje af. Dus besloot Auke om de boel van de hand te doen en een baan aand e wal te zoeken. Nu is hij systeemprogrammeur bij Bekkema Installatietechniek in Warns en buigt zich over verwarmingssystemen, bodemenergie en ventilatie van woonhuizen en kantoren.

Een grote stap na twintig jaar varen. Auke wilde als kind al schipper worden en stapte zodra hij klaar was met school bij heit aan boord. Maar spijt dat hij zijn varende leven vaarwel heeft gezegd heeft hij geen dag gehad. Op het schip voelde hij zich soms meer boekhouder en administrateur dan kapitein. En varen? Dat doet hij in de SKS.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement