Drijvende kracht: Alco Reijenga - Heerenveen

Een bitterballenbakker, betonhoofd, bobo-begeleider, baggerhapper en gatenstopper. Ze drijven twee weken per jaar rond als de sterren van de SKS. De schippers van de skûtsjevloot. Volgende week zwermt de dobberende karavaan weer over de Friese wateren. De veertien stuurmannen schuiven aan het helmhout en leggen hun dagelijkse werk neer voor een felle zeilstrijd. Eigenlijk doen ze allemaal iets op of om het water. Ze treden als boegbeeld naar buiten. Gaan in zee met nieuwe klanten. Keren tijdig het tij. Houden de boot af. Halen bakzeil soms. Of zorgen met een schot voor de boeg dat het bedrijf op dreef komt of op koers blijft. Ach, eigenlijk schipperen ze het hele jaar door. De drijvende krachten van de SKS vertellen over hun baan naast die van skûtsjeschipper.

HEERENVEEN

Hij zit de hele dag met zijn hoofd in het beton. Tussen de heipalen en funderingsblokken. Checken of ze dik genoeg zijn, of de afmetingen kloppen, of het beton van goede kwaliteit is. Alco Reijenga is KAM-coördinator bij IJB-groep in Lemmer, de marktleider als het gaat om heipalen en andere prefab-funderingswerken. KAM staat voor kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu. Voordat iets de fabriek in Lemmer uitgaat, controleert Alco steekproefsgewijs of het aan alle eisen voldoet. Zijn werk heeft weinig raakvlak met de skûtsjewereld. Of het moet zijn dat hij uit het raam van zijn kantoor zicht heeft op het IJsselmeer. Water gebruikt hij alleen om mortel aan te maken.

Eerder werkte hij als intercedent bij een uitzendorganisatie en later als vestigingsmanager. Maar varen voor zijn beroep heeft hij nooit gedaan. Niet gewild ook. Maten zeiden vroeger dat hij als loot van een echte vaarfamilie wel bij de marine zou passen. Maar lang van huis, weg van zijn familie is niks voor Alco. Bovendien is skûtsjeschipper geen hobby, leuk voor erbij. Nee, het is een ‘way of life’, vindt Alco. En dan is een baan aan de wal wel zo rustig.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement