Drie statenleden keren niet terug op lijst CDA

Het CDA wil Sander de Rouwe uit Bolsward opnieuw als lijsttrekker bij de provinciale verkiezingen. In 2015 was hij dat voor het eerst.

De Rouwe, nu gedeputeerde, staat bovenaan de concept-lijst. Sietske Poepjes (Makkum), ook gedeputeerde, staat op twee en de huidige voorzitter van de statenfractie, Johan Tjalsma (Leeuwarden) op drie.

Drie statenleden keren niet terug

Van de zittende statenleden keren Teus Dorrepaal (Makkinga), Fernande Teernstra (Bolsward) en Fenny Reitsma (Ferwert) niet terug. Zij hebben er drie termijnen van vier jaar op zitten. Dat is het voor het CDA het maximum.

Statenleden Maaike Prins (Oentsjerk, vierde), Rendert Algra (Jubbega, zevende) en Anne Schelhaas (Blesdijke, negende) staan op een verkiesbare plaats. Dat geldt waarschijnlijk niet voor Johan van Tuinen (Sint Annaparochie, veertiende) en José Vroonland (Franeker, dertigste).

Nieuwelingen in toptien

Nieuw in de toptien zijn Aebe Aalberts (Damwoude, vijde), Attje Meekma (Sibrandahûs, zesde) en Wieke Wiersma (Leeuwarden, achtste).

De verkiezingen zijn op 20 maart. Dan vinden ook de verkiezingen voor het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân plaats. Beoogd lijsttrekker is Bé de Winter (Sint Johannesga), die al lid is van het dagelijks bestuur.

Piet Kuipers weer in beeld

Op de tweede plek staat Piet Kuipers (Gerkesklooster), die eerder voor het CDA in het waterschapsbestuur zitting had, maar in 2014 onverwacht opstapte. Later kwam hij terug voor de lijst Bedrijf, Boer en Burger.

Het gaat nog om voorlopige lijsten. De Friese leden van het CDA besluiten later dit najaar over de definitieve volgorde.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement