Drie solarboten gaan in vijf dagen de Elfstedentocht varen

Zonneboten in Akkrum. Foto: Mayola Dijksman

Drie zonneboten van de Young Solar Challenge gaan proberen in vijf dagen langs alle elf Friese steden te varen. Ze doen dit van 6 tot en met 11 juli.

De wedstrijden van de Young Solar Challenge van 2020 zijn verplaatst naar volgend jaar, maar een aantal deelnemers wilde toch graag iets ondernemen.

Een talententeam van twaalf scholieren tussen de 14 en 18 jaar heeft zichzelf daarom voor een uitdaging gesteld. Zij zijn ervan overtuigd dat met een goede planning het hen lukt om de 220 kilometer lange route met kleine zonneboten volledig op zonne-energie af te leggen.

220 in plaats van 15 kilometer

Tijdens wedstrijden van de Young Solar Challenge wordt er normaal gesproken 15 kilometer gevaren met de solarboten. Nu zal dit ongeveer 220 kilometer in 5 dagen zijn.

In 2022 wil de Young Solar Challenge met meer dan 40 zonnebootteams de Elfstedentocht gaan varen. De data die deze tocht in juli oplevert zal gebruikt worden om te bepalen hoe en waarmee de echte tocht van 220 kilometer uitgevaren kan worden.

Via de sociale media kanalen Facebook en Instagram van Young Solar Challenge kan de tocht gevolgd worden. Door middel van GPS trackers is het ook mogelijk om mee te kijken waar de boten zich op dat moment vinden. Dit is te zien op www.youngsolarchallenge.nl .