Drie keer goud voor Hallumer met dwergpapegaaien

Yne Peter Terpstra en zijn vriendin Yvonne Boonstra uit Hallum wonnen met hun vogels elk drie keer goud op de Mondial 2019. FOTO LC

Yne Peter Terpstra uit Hallum is een blij man. Hij werd deze week in Zwolle drie keer wereldkampioen tijdens de vogeltentoonstelling Mondial 2019.

Terpstra haalde drie gouden medailles, vijf van zilver en een van brons, om precies te zijn. De commercieel medewerker van een transportbedrijf kan zichzelf in de grote hal nauwelijks verplaatsen of hij wordt alweer gefeliciteerd. Sterker nog, Terpstra heeft zijn winnende dwergpapegaaien nog niet eens gezien sinds hij vorige week 24 vogels naar de Zwolse IJsselhallen bracht.

Hij is dit jaar extra verheugd met zijn prijzen op de Mondial 2019, zoals het wereldkampioenschap officieel heet: ,,Ik heb dit jaar iets minder tijd gehad om me te kunnen voorbereiden, dus dan voelt zo’n beloning nog groter.” Daar komt nog bij dat een paar basisspelers niet in goede conditie waren. Hij moest een beroep doen op de reservebank.

Gespreksvoer

De Hallumer houdt halt voor het verblijf van ‘Nummer 7’. ,,Dit was ook een kanshebber geweest, alle veertjes zaten goed.” Op de kooi prijkt echter geen rozet. ,,Het blijft een jurysport natuurlijk.’’ Dat discutabele oordeel van de keurmeesters is weer fijn gespreksvoer.

In totaal zijn er 1300 verschillende klassen waarin goud te halen valt. Waarop de juryleden de loep leggen? ,,Verhoudingen en contrast zijn heel belangrijk. En: hoe zit je op de stok, hoe presenteer je je? Van sommige vogeltjes weet je: dit wordt nooit wat. Die missen een kijk-hier-ben-ik-houding.”

Kalmte in de kooi, strak in de veren zitten. Er wordt nogal wat gevraagd van de deelnemers. Tijdens het WK in Italië werd de prestatiedrang een van Terpstra’s concurrenten te veel, die smeerde zijn vogel in met haarverf. ,,Dan verdwijn je dus van het wedstrijdtoneel, dat is doping.” Terpstra maakt zich er niet schuldig aan, vaseline op de snavel is gewoon toegestaan.

De hele familie

De 25.000 vogels tellende Mondial 2019 werd dit jaar op poten gezet door de Nederlandse Bond Voor Vogelliefhebbers. Een dubbele thuiswedstrijd, want de Hallumer wordt volgende week door de vereniging gehuldigd. Veertig jaar lid, 44 jaar oud, reken maar uit. En hij is niet de enige: zijn vader en neefjes zitten allemaal tot over hun oren in de veren.

Om over liefhebber Yvonne Boonstra nog maar te zwijgen. In 2013 leerde Yne Peter haar kennen, het was op de Jonge Vogeldag. De Parkieten Speciaal Club van Terpstra kreeg er in klap één nieuw lid en twee tortelduiven bij. Een succesformule: ook zijn vriendin Yvonne won deze week drie keer goud.

home
net-binnen
menu