Drie jaar lang niet over de Afsluitdijk? Fietsersbond komt met brief en petitie

FOTO ANP

Dat de Afsluitdijk de komende drie jaar dicht gaat voor fietsers, stuit fiets- en wandelorganisaties tegen de borst. Ze hebben een brief aan Rijkswaterstaat geschreven en komen met een petitie.

De brief is ondertekend door de Fietsersbond, Wandelnet, het Landelijk Fietsplatform en wielersportbond NTFU. In een brief aan Rijkswaterstaat vragen fiets- en wandelorganisaties om de sluiting in te korten, het fietspad open te stellen op piekmomenten of met een goed alternatief te komen.

Lees ook: Afsluiting fietspad Afsluitdijk een 1 aprilgrap? Echt niet, zegt Rijkswaterstaat

Iedere zomerdag zoeven gemiddeld 200 fietsers over de Afsluitdijk, meldde Rijkswaterstaat eerder al. In het voor- en najaar schommelt het aantal tussen de 25 en 50 per dag.

Ook wordt er veel gewandeld, stellen de organisaties. Het pad wordt omwille van de veiligheid gesloten, omdat Rijkswaterstaat bezig is met diverse werkzaamheden.

Lees verder: Het fietspad van de Afsluitdijk gaat dicht: hoe moet dat nu met het rondje IJsselmeer?

De lange afsluiting is volgens Wim Bot van de Fietsersbond nooit expliciet aan de bond voorgelegd. ,,In de aanbesteding zijn eisen gesteld aan de toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers. Een fietsbus (het vervangende vervoer, red.) voldoet volgens ons onvoldoende aan deze toegankelijkheidseisen.’’

,,In feite wordt een van de belangrijkste recreatieve fiets- en wandelroutes van Nederland drie jaar lang zeer onaantrekkelijk. Dat is onwenselijk.’’

Naast de brief is er ook een petitie , gericht aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.