Drie RAF-terroristen verblijven mogelijk in Noord-Nederland

Drie door de Duitse politie gezochte RAF-terroristen verblijven mogelijk in een vakantiepark in Noord-Nederland.

Dat zegt Lutz Gaebel van het Duitse Openbaar Ministerie tegen De Telegraaf. Het gaat om de al sinds 1990 voorvluchtige Ernst-Volker Staub (62), Daniela Klette (57) en Burkhard Garweg (47). Volgens de Duitse politie is de kans groot dat ze zich voordoen als toeristen.

Het Landelijk Parket ontkent overigens op Twitter dat de drie zich ophouden in Nederland. Er zijn volgens hen geen concrete aanwijzingen.

Brute overvallen

Staub, Klette en Garweg zouden vorig jaar bij het Noord-Duitse plaatsje Stuhr een geldtransport hebben overvallen. Dat ging er niet zachtzinnig aan toe. Het busje werd beschoten met een kalasjnikov. Omdat de geldwagen automatisch op slot gaat, maakten de daders niets buit en sloegen op de vlucht. De twee bewakers overleefden de overval door in hun gepantserde wagen te blijven zitten.

Volgens de Duitse politie is de overval de zevende sinds 2000. Het trio pleegt overvallen om in het eigen levensonderhoud te voorzien. Ze hebben geen officiële papieren meer, en kunnen op geen enkele manier legaal aan geld komen.

Waarschijnlijk plegen de twee mannen steeds de overval, en bestuurt Daniela Klette het vluchtvoertuig. Ze richten zich niet alleen op geldtransporten maar ook op supermarkten. In totaal zouden ze zo al 380.000 euro buit hebben gemaakt.

Rote Armee Fraktion

De RAF (Rote Armee Fraktion) pleegde vanaf het eind van de jaren zeventig verschillende bom- en moordaanslagen in West-Duitsland. 34 mensen kostte dit het leven. De RAF pleegde deze aanslagen uit afkeer van het kapitalistische systeem.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement