Drentse ANWB’er Fré helpt Leeuwarder Peter weer op weg in Italië

Drent Fré Wijnholds werkt zeven weken per jaar aan het Italiaanse Gardameer. Nederlandse vakantiegangers met pech zijn dolblij met Fré en zijn gele ANWB-busje.

Gemiddeld helpt hij met zijn collega’s elf gestrande Nederlanders per dag. ,,Het werk is hetzelfde als in Nederland, al ben ik in Italië naast automonteur ook tolk”, vertelt hij in de voortent van zijn caravan op een camping in Peschiera del Garda.

Oververhitting meest voorkomende probleem

Het meest voorkomende probleem is nog altijd oververhitting. ,,Nederlanders passen vaak ‘het nieuwe rijden’ (snel doorschakelen, red.) toe in de bergen en dat zorgt voor grote problemen’’, zegt hij.

Daarnaast ziet Fré ook defecten die niet anders zijn dan bij hem ‘thuis’ in de regio Emmen. ,,Het varieert van de standaard lekke band, tot aan het zoekraken van de autosleutel”, zegt hij, voordat we in zijn gele ANWB-bus stappen, die net als hij de komende weken in Italië blijft.

Een graag geziene gast

Fré is op de camping een graag geziene gast omdat hij voor bijna elk technisch probleem wel een oplossing heeft, weet ook zijn buurman.

,,Met de gele bus voor de deur en een ANWB-vlag aan zijn caravan lijkt het hier wel een soort ambassade voor mensen met een technische vraag’’, zegt de man, die ook ooit een beroep op Fré deed om een onderdeel voor zijn caravan te bestellen.

De eerste melding. ,,Hallo met Fré, ja die camping ken ik, ben al onderweg.’’ De meldkamer van de ANWB in Rome heeft een melding gekregen van een Nederlander bij wie de achter- en remlichten niet meer werken.

 Onderweg speculeert hij over de oorzaak van het probleem. Kapotte bedrading, lampjes stuk of een computerprobleem, het is allemaal mogelijk.

Op de camping treft hij zijn eerste Nederlander met pech voor vandaag. Peter van Zijen (45) uit Leeuwarden is de eigenaar van een zwarte Alfa Romeo. Fré loopt een rondje rond de auto en noemt ondertussen wat wetenswaardigheden over de Italiaanse wagen.

Een los contact

Van Zijen vertelt dat hij onderweg naar het Gardameer ontdekte dat zijn lampen niet meer werken. ,,Ik kreeg de ene foutmelding na de andere.” ,,Ik weet het al”, zegt Fré nadat hij de achterklep van de wagen heeft geïnspecteerd. Het blijkt een los contact te zijn dat snel is verholpen.

Tussen de meldingen door stopt Fré zo vaak als dat kan even aan het meer. ,,Dit is de mooiste plek om je boterhammen te eten.’’ Veel tijd om van het uitzicht te genieten is er niet. De plicht roept, wanneer de meldkamer belt met het tweede pechgeval voor vandaag.

 De airco van Richard van der Werken (60), die op een andere camping logeert, heeft de geest gegeven. Volgens Fré komt dat door een lekkage. ,,Dat kan ik hier niet repareren’’, zegt hij. Bij de garage iets verderop kunnen ze dat wel.

'Voor je 't weet word je opgelicht'

Fré legt de garagist in het Italiaans uit wat het probleem is en hij onderhandelt meteen over de prijs van de reparatie. ,,Voor 400 euro kun je weer met een gekoelde auto naar huis rijden’’, zegt Fré tegen Van der Werken, die opgelucht is dat hij door een wegenwacht met talenknobbel werd bijgestaan.

,,Voordat je het weet word je opgelicht, dat hoor je vaak genoeg’’, aldus Van der Werken, die nog altijd een beetje verbaasd is dat hij werd geholpen door een Nederlandse monteur. Wanneer de Drent de man terugbrengt naar de camping, komt de volgende melding binnen. Fré moet weer door.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement