Drama Zandhuizen was moord en zelfdoding

De dood van het echtpaar aan de IJkenweg in Zandhuizen is een combinatie van moord en zelfdoding. Uit het onderzoek door politie en Openbaar Ministerie is duidelijk geworden dat de 41-jarige man zijn 34-jarige vrouw om het leven heeft gebracht en zichzelf heeft gedood.

Relatieproblemen lijken de aanleiding te zijn voor de moord die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond. Uit piëteit met de nabestaanden wordt niets bekend gemaakt over hoe de vrouw om het leven is gekomen.

Kinderen

Toen de politie bij de woning arriveerde, liepen de kinderen van het stel, een jongen van vijf en een meisje van zes, buiten rond. Uit gesprekken die de politie zondag met hen voerde, bleek dat ze niets mee hadden gekregen van wat zich in de woning heeft afgespeeld.

De kinderen zijn momenteel elders ondergebracht. Volgens de gemeente Weststellingwerf gaat het om een veilige plek.

Politieonderzoek

De politie is zaterdagochtend begonnen met het onderzoek, nadat een verontrust familielid hen inschakelde omdat er geen telefonisch contact gelegd kon worden met de man en de vrouw.

Een ongeluk kon al direct worden uitgesloten. Eerst is onderzocht of de twee om het leven zouden kunnen zijn gebracht door een of meerdere daders van buiten. Daarvoor ontbrak echter ieder spoor.

Er waren wel voldoende aanwijzingen en bewijzen die het scenario onderschrijven dat de man eerst zijn vrouw heeft gedood en daarna zichzelf van het leven heeft benomen. Vermoedelijk is hier een ruzie aan vooraf gegaan.

Huiselijk geweld

De politie heeft in het onderzoek ook het sociaal netwerk van het gezin en de overige contacten die het met de buitenwereld had in kaart gebracht.

De politie had in het recentere verleden summier contact met het gezin. Strafrechtelijk ingrijpen bleek toen niet nodig. Door de politie is destijds wel de hulpverlening geïnformeerd.

Het Sociaal Team van Weststellingwerf sprak in 2013 over het gezin. Daarna waren verschillende hulpverleningsorganisaties bij hen betrokken. Bureau Jeugdzorg (nu Veilig Thuis) en de afdeling Directe Hulp bij Huiselijk Geweld van Fier stopten in het voorjaar van 2014 met de hulpverlening aan de Zandhuisters.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement