Hulpverleners zijn druk bezig met de reddingsactie van de 5-jarige Kenan, die onder het puin van de ingestorte grillroom Ali Baba in Coevorden ligt.

Drachtster team haalt Kenan emmertje voor emmertje onder puin vandaan in Coevorden

Hulpverleners zijn druk bezig met de reddingsactie van de 5-jarige Kenan, die onder het puin van de ingestorte grillroom Ali Baba in Coevorden ligt. Foto Pro News

Tijdens de reddingsoperatie zaterdag van de 5-jarige Kenan uit Coevorden dreigde de jongen onderkoeld te raken. Kruiken en wollen dekens van buurtbewoners hielden hem warm.

Dat vertelt reddingswerker en teamleider Sietse Smit (39) uit Groningen van het STH (Specialisme Technische Hulpverlening), het team dat Kenan uit zijn benarde situatie redde. ,,We wisten eigenlijk al vrij snel dat er nog een jonge jongen onder het puin lag”, vertelt Smit. Het is even na kwart over drie op zaterdag als zijn team gealarmeerd wordt om naar de kazerne in Drachten te gaan, waar het STH-team is gestationeerd. Een kwartier daarvoor is in de Sallandsestraat in Coevorden grillroom Ali Baba door een explosie ingestort.

Als het speciale reddingsteam in Coevorden aankomt, ligt het slachtoffertje nog steeds op dezelfde plaats onder het puin. De vader is dan al wel uit de ravage gehaald. ,,De lokale brandweerteams van Coevorden en Schoonebeek waren al een heel eind op weg om bij dat jongetje te komen. Hij reageerde ook. Dat gaf de burger wel moed.”

Zorgen om stabiliteit

Alleen: het was te gevaarlijk voor hen om nog verder het ingestorte pand in te gaan. ,,We hadden echt zorgen over de stabiliteit. Het dak was nog wel intact, maar rustte op een klein muurtje. Het leek stabiel, maar dat was niet zo.” Met een tele-scoopkraan werd de situatie wat stabieler gemaakt. Zodat er veiliger puin weggehaald kon worden.

Kenan lag in een heel kleine ruimte op de begane grond, vertelt Smit. ,,Hij kon zich nauwelijks bewegen.” Volgens de teamleider heeft de knul echt geluk gehad. ,,De explosie was een enkele klap. Van het ene op het andere moment viel de boel om. De vloer van de eerste verdieping had dikke balken, misschien dat dit zijn redding is geweest.”

Bovenop het instortingsgevaar kregen de reddingswerkers ook te maken met onderkoeling van de 5-jarige jongen. ,,We hebben isolatiedekens en wollen dekens gebruikt. Brandweercollega’s zijn huis aan huis gegaan om warme kruiken en dekens op te halen. Er is zelfs een elektrisch kacheltje gebracht om de jongen maar zo warm mogelijk te houden”, zegt Smit. ,,Het zijn situaties waar je niet op traint. Maar je wilt die jongen warm houden. Dan maar kruiken.”

Uiteindelijk haalt het reddingsteam tegen acht uur ’s avonds Kenan uit het puin van de ingestorte grillroom. ,,In kleine emmertjes gaven we puin in een treintje door. Af en toe moesten we grote brokstukken kapot maken. Om maar dicht bij hem te kunnen komen. We hebben kort onze uitschuifbare camera gebruikt.”

Steeds bij kennis

De hele tijd is er wel zicht geweest op Kenan. De jongen is steeds bij kennis geweest. Alleen geen van de brandweermensen kon bij hem komen. ,,Dat is wel lastig. Daar kun je ook niet op trainen. Je bent urenlang in contact met zo’n kleine hulpeloze jongen. Dan voel je wel druk hoor”, vertelt de teamleider.

,,We hebben het echt als STH samen met de collega’s van Coevorden en Schoonebeek gedaan. De ontlading was groot toen de jongen eindelijk onder het puin weggehaald kon worden en de omgeving begon te klappen. Dat was wel een kippenvelmomentje.”

STH-team

Het STH-team wordt ingezet bij complexe incidenten waarbij instorting dreigt of de slachtoffers met de standaard basisinzet niet te bereiken zijn.

Het zijn allemaal brandweermensen, beroeps en vrijwilligers. ,,We trainen 60 uur per jaar extra op dit soort situaties”, vertelt teamleider Smit van de Veiligheidsregio. De uitvalsbasis van team Noord (Drenthe, Groningen en Friesland) is in Drachten en het team Noord heeft 27 mensen. Er zijn in totaal vijf van dergelijke teams in Nederland. ,,We hebben extra zoekapparatuur zoals uitschuifbare camera's en materiaal om geluid op te vangen. Ook kunnen we met stempels instabiele constructies stabieler krijgen.’’ Teams van STH rukken uit met minimaal negen mensen (teamleider, vervangende teamleider, vijf reddingswerkers en twee logistiek ondersteuners). In Coevorden waren er in totaal 12 mensen van STH Noord en 12 van STH Oost uit Zwolle aanwezig.

Plan B

De reddingswerkers van STH waren tijdens de reddingsoperatie van Kenan (5) ook bezig met een plan B.

,,We waren een gat aan het graven dat onder de fundering door ging’’, vertelt Smit. ,,Het eerste plan om puin weg te halen bij de jongen kon natuurlijk mislukken. Dus we hadden een plan B en plan C uitgewerkt. Met plan B waren we al aardig ver gevorderd.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct