Drachtster Folkert van der Heide krijgt knuffel van Diego Maradona

Diego Armando Maradona was – en is – ongrijpbaar voor iedereen. Toch had Drachtster Folkert van der Heide hem even, héél eventjes, klemvast .

Met zijn armen wijd open komt hij op Folkert van der Heide af. Een klein, mollig kereltje, dik in de vijftig, met een driftige, zelfverzekerde tred. Druppeltjes transpiratievocht parelen op ’s mans dikke zwarte lokken, zijn lichtblauw met wit gestreepte T-shirt is nat van het zweet.

Verbluft beantwoordt Van der Heide, een Drachtster van 37, de plotse omhelzing van de breed lachende, grijs bebaarde man. Vriendschappelijk klopt hij hem nog even op diens plakkerige rug.

Diego Armando Maradona.

Stervoetballer van het statuur halfgod, de man die Argentinië in 1986 wereldkampioen maakte en zich door fans liefkozend ‘Pluisje’ laat noemen. Maar ook een enfant terrible, een voetballer aan wie het beeld van een nukkige, soms schuwe en dan weer uitgelaten figuur kleeft.

Díe Maradona.

De spontane knuffel op de grasmat van het Philips Stadion in Eindhoven vormde onlangs het hoogtepunt van de opmerkelijke ontmoeting die Van der Heide had met het Argentijnse icoon.

De Drachtster – zo nu en dan zelf meedogenloos verdediger in een Heerenveens gelegenheidselftal – is als ad interim brandmanager bij Bavaria verantwoordelijk voor wat hij de ‘nul-punt-nultak’ van de bierbrouwer noemt.

Maradona zou voor Bavaria schitteren in een remake van het bekende reclamespotje uit de jaren negentig, waarin Marco van Basten een dopje van een bierflesje schiet.

De ongrijpbare goalgetter van weleer was toch in Nederland: de modale voetbalclub Al-Juwairah (Verenigde Arabische Emiraten), waarvan Maradona tegenwoordig hoofdcoach is, had haar trainingskamp belegd in het Brabantse Mierlo. ,,Mar dêr ferfeelde hy him wat’’, weet Van der Heide. De tv-commercial in het PSV-stadion leek Maradona een aardig verzetje. Hij ging akkoord.

Van der Heide en de zijnen regelden alles: crew, stadion, kleren. ,,Alles wie klear.’’ Maar terwijl de filmploeg wachtte en wachtte, bleef de hoofdpersoon weg. Moe van een dagje Amsterdam, luidde de lezing.

(Maradona wordt de eigenschap toegedicht net zo onberekenbaar te zijn als hij destijds als spits voor zijn bewakers was. Zo liet zijn entourage bijvoorbeeld een Enschedese topkapper naar Mierlo reizen, waar Maradona de coiffeur eerst uren liet wachten om vervolgens helemaal af te zien van een knipbeurt.)

Van der Heide voelde de bui al hangen. ,,Ik tocht: ik helje him op út syn hotel. Ôfspraak is ôfspraak. Dan kinst wol Maradona hjitte, mar dat feroaret dêr neat oan.’’

'Piloto loco'

Eenmaal in Mierlo trof de Drachtster een wereldster in korte broek, die – hoewel laat op de avond – nog wel degelijk bereid bleek om mee naar Eindhoven te gaan. Van der Heide voorop, Diego Maradona en zijn gevolg in de wagen erachter.

Aangezien de tijd begon te dringen, voerde Van der Heide in zijn Peugeootje 208 het tempo op de Brabantse wegen flink op. Later, toen hij Maradona in de kleedkamer sprak, noemde de Argentijn hem om die reden lachend een piloto loco , een gekke chauffeur.

In het Philips Stadion ontpopte de nurkse grootheid zich als een innemende figuur, vertelt Van der Heide, die nog maar net kleuter-af was toen Maradona op het WK in Mexico in 1986 zijn finest hour beleefde. ,,It is werklik in hiele leave en beminlike man. Mar hy is net sa fit mear.’’

Oerterp en Barcelona

Maradona kreeg schik in de opnames, vergat de tijd en genoot van de voetbalpotjes die hij tussendoor met de crewleden speelde en waarin ‘Pluisje’ zo nu en dan even een flard van zijn genialiteit etaleerde.

En in die vrolijke setting kwam het tot de knuffel die Van der Heide nog altijd een beetje doet gloeien.

,,Ik spile him hiel strak de bal oan. Hy lei dat ding yn ien kear stil. Ik tink dat hy it moai fûn, sa’n snoeihurde pass. Maradona kaam op my ôf en omhelsde my. Achterôf beseffe jo pas hoe bysûnder dat eins is.’’

Het voorval is in een flits te zien op YouTube , in een making of -video die Bavaria van het reclamespotje liet maken.

Even was er geen onderscheid tussen hem, voormalig speler van Oerterp en Drachtster Boys, en de oude vedette van Napoli, FC Barcelona en nationale elf van Argentinië, filosofeert Van der Heide.

,,Uteinlik is it gewoan in fuotballer, krekt as alle oare jonges.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct