Drachten verlengt regeling bed-bad-brood

Smallingerland vangt ook volgend jaar uitgeprocedeerde asielzoekers op. De zogenaamde bed-bad-broodregeling wordt verlengd tot 2017.

Daarvoor maakt de gemeente 160.000 euro vrij. De regeling is er sinds 2013 en – door het uitblijven van een landelijke oplossing – steeds verlengd. Smallingerland heeft drie noodopvangwoningen. In twee woningen worden tien mannen opgevangen en in de derde woning kunnen vier vrouwen verblijven.

Het kabinet oordeelde in het voorjaar dat de regeling moet worden ingekrompen. VVD en PvdA kwamen toen overeen alleen bed-bad-brood aan te bieden in vijf grote gemeenten, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Den Haag, en in Ter Apel. Gemeenten die toch onderdak bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers worden beboet, waren de regeringspartijen toen stellig.

Maar door het uitblijven van het Bestuursakkoord ervan, waarin die intentie wordt vastgelegd, kunnen gemeenten nog niet worden beboet en noodopvang blijven aanbieden. Smallingerland blijft dan ook opvang toestaan zolang het beleid niet is vastgelegd. Het bestuursakkoord is een ,,behoorlijk ei dat moet worden gelegd'', aldus gemeentewoordvoerder Marike Vreeker. ,,Wij conformeren ons aan landelijk beleid als dat is vastgelegd.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement