Drachten moet meer sier maken met De Stijl

Drachten moet de komende jaren laten zien dat het stijl heeft. Met een scheerapparaat in de kleuren van kunststroming De Stijl bijvoorbeeld.

Dit stelde directeur Paulo Martina van Museum Drachten woensdagavond op een bijeenkomst van het Platform Overleg Centrumondernemers in de Drachtster schouwburg De Lawei. In dit samenwerkingsverband bedenken retailers, horecaondernemers, culturele instellingen en ambtenaren hoe ze van het Drachtster centrum het bruisend hart van de regio kunnen maken.

In 2017 staat Nederland in het teken van honderd jaar De Stijl. Met Drachten als noordelijk centrum van de kunststroming is het volgens Martina logisch dat ondernemers hierop inhaken. De stad moet De Stijl ademen. Zo is er overleg met Arriva over een Stijlbus tussen Drachten en Leeuwarden en ook een aantal kleine busjes van vervoerder Kijlstra moeten die uitstraling krijgen.

Martina polste Philipsdirecteur Kor Visscher over zijn idee om scheerapparaten in de stijl van De Stijl in gelimiteerde oplage op de markt te brengen. Volgens Martina laat Visscher onderzoeken of het haalbaar is om op korte termijn nog met een Stijl-shaver te komen. Philips produceerde eerder een model waarvan de kleurstelling was ontworpen door kunstenaar Corneille.

Verder zouden onder meer etalages, billboards en evenementen in Drachten De Stijl moeten uitstralen.