Dove mensen zoeken slaapplek in Leeuwarden

Hoor Friesland zoekt met spoed slaapplekken voor dove mensen. WereldDovenDag is op 29 september in Leeuwarden, maar bijna alle kamers zitten al vol.

WereldDovenDag wordt op zaterdag 29 september voor het eerst in de Friese hoofdstad gehouden, maar er is voor die datum vrijwel geen enkele betaalbare slaapplaats meer te vinden. ,,Alles zit vol. Op booking.com is maar een kamer van tachtig euro te vinden in Leeuwarden, verder is er die dag geen betaalbare kamer te krijgen”, zegt woordvoerder Albertje Spliethoff.

De concurrentie van evenementen van Culturele Hoofdstad van Europa, zoals Stormruiter, heeft Hoor Friesland verrast. ,,Dit hadden wij niet verwacht.”

Ruim duizend doven verwacht

Het is de zestigste editie van WereldDovenDag in Nederland en Vlaanderen. Er zijn in Leeuwarden onder begeleiding van doventolks de hele dag workshops, lezingen, stadswandelingen en optredens. De dag eindigt met een zintuigenprikkelende MuteSounds Party in evenementenlocatie Neushoorn. Er worden tussen de duizend en 1500 doven verwacht, los van andere bezoekers.

Bussen naar Amsterdam en Utrecht

Een bijkomend probleem is dat na 23.57 uur geen bus of trein meer vertrekt uit Leeuwarden, terwijl het feest doorgaat tot een uur of drie, vier ‘s nachts. ,,Met man en macht proberen we nu slaapplaatsen te regelen, dus als er iemand is die nog een paar dove mensen een slaapplek wil geven, mail naar info@hoorfriesland.nl”, zegt Spliethoff. Daarnaast inventariseert haar belangenclub wie er allemaal ‘s nachts nog terug willen reizen. ,,Voor hen willen we bussen laten rijden, in elk geval naar Amsterdam en Utrecht.”

Spetterend einde

WereldDovenDag wordt zaterdagochtend afgetrapt met een optreden van de trommelende vrouwen van Femmes Vattaal. De trillingen van het getrommel zijn goed waar te nemen voor doven. Taal, cultuur en gemeenschap zijn het centrale thema.

Verder zijn er onder meer een workshop Chinese, Italiaanse en Chileense gebarentaal en kan met een tolk De Oldehove worden beklommen. De organisatie van WereldDovenDag is door Dovenschap toegewezen. Voor Hoor Friesland is dit zo’n beetje de laatste activiteit. De belangenorganisatie voor doven en slechthorenden houdt op te bestaan. De provincie heeft eerder de subsidie geschrapt. ,,We maken er een spetterend einde van, we gaan niet als een nachtkaars uit.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement