Dove Kalma (6) en haar gezin mogen in Nederland blijven

Het 6-jarige dove meisje Kalma Safi en haar gezin mogen in Nederland blijven. Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) heeft zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt om Kalma op humanitaire gronden een reguliere verblijfsvergunning te geven.

Het meisje, haar twee broertjes en haar ouders uit Afghanistan wonen in het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie. Donderdag konden ze na vijf jaar procederen opgelucht adem halen. Een tweede verzoek voor een zogenoemde vergunning op basis van discretionaire bevoegdheid werd door staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van Asiel gehonoreerd. De staatsecretaris kan deze bevoegdheid gebruiken als er sprake is van een schrijnende situatie.

Doof

Kalma Safi en haar familie kwamen vijf jaar geleden naar Nederland. Ze sloegen op de vlucht voor de Taliban. Op het moment dat ze in Nederland kwamen wisten de ouders niet dat hun dochter doof was. In Nederland kreeg ze de diagnose.

Heeft dove Kalma (6) een toekomst in Afghanistan?
Lees verder

Drie jaar geleden leek er goed nieuws te komen: Kalma zou volgens artsen een geschikte kandidaat zijn voor een cochleair implantaat (CI), waarmee ze zou kunnen horen. Maar omdat ze geen verblijfstatus had, kwam het meisje niet in aanmerking voor de operatie. Een aangespannen rechtszaak werd verloren.

Kalma gaat naar de Guyotschool in Haren, een speciale school voor doven. Daar leert ze de doventaal, waarmee ze met haar ouders kan communiceren. Juf Marion Vuijst zei eerder in de Leeuwarder Courant dat ze haar zag groeien als leerlinge: ,,Kalma was in het begin vaak verdrietig omdat ze zich niet verstaanbaar kon maken. Ze kon geen Nederlands en geen Arabisch. Gebarentaal opende haar wereld.’’

'In feite zeggen ze tegen Kalma: val dood'

In datzelfde interview zei vader Farah dat bij uitzetting Kalma geen leven zijn hebben. ,,In Afghanistan zal ze ernstig gediscrimineerd worden omdat ze gehandicapt is. Ze zal onhuwbaar zijn en aan huis gebonden. In feite zeggen ze tegen Kalma: val dood.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement