Dorpen maken samen vaarten bevaarbaar

Met vereende krachten hebben vrijwilligers uit Easterein, Hidaard, Hartwert en Reahûs dit weekend gewerkt aan de bevaarbaarheid van de vaarten.

De vier dorpen werken sinds 2016 aan het in ere herstellen van de omliggende vaarten om de natuurlijke en cultuurhistorische waarde te benadrukken. ,,Er zijn destijds vier bruggen opgehoogd voor de recreatievaart’’, vertelt Catharina Veenstra. ,,Maar toen het werk klaar was, bleken de vaarten niet bevaarbaar te zijn.’’

De vaarten zitten vol planten, waardoor boten er niet of moeilijk doorkomen. Om dat probleem te verhelpen is de Werkgroep Lytse Farwegen 2.0 opgericht, de opvolger van de werkgroep 1.0 die zich bezighield met de bruggen. ,,Het grote probleem is dat de vaarten niet zijn aangewezen als vaarweg’’, zegt Rob van Gulik van de werkgroep. ,,We overleggen met de gemeenten om een oplossing te vinden voor het onderhoud.’’

Een eerste stap in die richting is nu genomen door de vier dorpen. Met geld van het Iepen Mienskipsfûns en uit de dorpen zelf is een loonbedrijf betaald om ruim twintig kilometer te hekkelen. Onder aanvoering van Fûgelwacht Easterein is dit weekend het omhooggehaalde afval opgeruimd. ,,Zeven tot acht karren vol. Er lag van alles tussen, van autobanden tot asbest’’, vertelt Veenstra.

Volgende stap is de bouw van aanlegsteigers en het plaatsen van bewegwijzering. Uiteindelijk moet er een vaarroute ontstaan door de Greidhoeke.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement