Doorbraak: school in Leeuwarden kan culturele broedplaats blijven

De oude vestiging van Comenius aan de Cornelis Trooststraat in Leeuwarden lijkt gered als culturele broedplaats voor zo’n zestig instellingen en gebruikers.

,,Alleen de gemeenteraad moet nog akkoord gaan, maar verder zijn we eruit’’, zegt Hennie Broers van de beheersvereniging in oprichting. Samen met de gemeente tekent zij komende maandag een intentie-overeenkomst. De afbraak, die al sinds 2009 dreigt, lijkt nu echt gekeerd.

Renovatie

De bedoeling is dat het gemeentelijke pand wordt gerenoveerd. ,,Dat betekent dat het straks eindelijk niet meer lekt en dat het gebouw goed verwarmd wordt’’, zegt Broers. 

De kosten kunnen worden terugverdiend met de verhuur aan gebruikers. Dit was een harde eis van de gemeente.

De nu nog uitgestrekte lokalen worden kleiner gemaakt, zodat er straks ruimte is voor zestig partijen. Hun gemeenschappelijke huuropbrengsten lijken voldoende.

Mix

Verschillende initiatiefnemers studeren al sinds 2012 op mogelijkheden voor de ambachtsschool. Elders in de stad is weinig aanbod aan creatieve broedplekken, terwijl de behoefte groot is. De financiering leverde echter veel problemen op. 

Er is veel belangstelling, merkt Broers: ,,We proberen nu een goede mix te zoeken.’’ Kunstenaars, maar ook ambachtsbedrijfjes, wijkfuncties en een restaurant moeten een plek krijgen in het gebouw.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement