Doneeractie voor blokkade levert al meer dan 33.000 euro op

De doneeractie als steun voor de blokkade van anti-pietbeweging Kick Out Zwarte Piet, leverde al meer dan 33.000 euro op. Een groep Friezen hield zaterdag demonstranten van Kick Out Zwarte Piet tegen, die onderweg waren naar de landelijke intocht in Dokkum om te demonstreren

Politie Fryslân meldde zaterdag dat de politie en het Openbaar Ministerie zich zullen buigen over het mogelijk strafrechtelijk vervolgen van de actievoerders.

Een man uit Creil is daarop op doneeractie.nl een inzameling begonnen. Hij schrijft de actievoerders een hart onder de riem te willen steken. ,,Op deze manier kunnen we met zijn allen hen bijstaan om de boetes te betalen.'' Maandagochtend was er dus al meer dan 33.000 euro gedoneerd, verdeeld over ruim vierduizend mensen.

Blokkade op de A7. FOTO ANP

Op de A7 tussen Joure en Oudehaske blokkeerden actievoerders bijna drie kwartier de weg, waardoor de bussen van Kick Out Zwarte Piet niet verder konden. Uiteindelijk moest de politie de bussen ontzetten. Ook op andere plaatsen, zoals op de Sintrale As bij Burgum en Damwâld, werd langzaam gereden om de anti-pietdemonstranten af te remmen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement