Dolf Jansen en Arborist: zingen en verhalen vertellen

Cabaretier Dolf Jansen doet een korte tournee met de veelbelovende Noord-Ierse band Arborist. Om de muziek, en om zijn eigen Ierse achtergrond.

Ze treffen elkaar vanmiddag pas, voor het eerste optreden in Utrecht. ,,Ik weet nog niet precies of ik het in het Engels zal doen of toch in het Nederlands”, zegt Dolf Jansen, een dag eerder. Dat wordt dus lekker losjes lekker rock-’n–roll. ,,Daar hou ik van. Ik zat eens met Tim Knol in de kleedkamer, we zongen spontaan een nummer van de band Wilco. En een uur later deden we dat doodleuk op het podium van de schouwburg van Hoorn. We gaan morgenmiddag even zitten, doorspreken, zorgen dat er een soort van voorstelling komt en dan om half negen hup, het podium op.”

Arborist

Zo gaat dat soms. Dolf Jansen wordt graag ,,uitgedaagd als zanger” en werkt wel vaker met muzikanten. Arborist, de band van Mark McCambridge uit Belfast in Noord-Ierland, leerde hij kennen via de radio, ,,dan komt daar toch nog wat goeds van”. Hij was onder de indruk van de broeierige en toch reflectieve Americana-achtige liedjes van McCambridge, reden voor het Nederlandse impresariaat van die band om beiden aan elkaar te koppelen. Ook al wegens de Ierse achtergrond van Dolf Jansen: zijn moeder komt daarvandaan.

Bank spekken

,,Ja, dat zal ook niet iedereen weten. Mijn moeder komt van de westkust en ik heb zelf een huis in het Zuiden. Gekocht net voor de laatste financiële crisis. Ik had geld op de bank en daar voelde ik me niet lekker bij. Liever een huis in Ierland kopen dan een bank spekken die zijn werknemers onderbetaalt en zijn top overbetaalt.”

Beladen materie

Die Ierse achtergrond van hem en de avonturen die hij daar beleefde: het komt vast aan de orde in de verhalen die hij tussen de liedjes door zal vertellen. Net als zijn indrukken van Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland en de stad waar The Arborist vandaan komt. Ja, Noord-Ierland, dat hoort dus bij het Verenigd Koninkrijk. Beladen materie dus, ook al wegens de bloedige troubles van enkele decennia geleden.

,,Maar die troubles zijn voorbij. Bijna iedereen beschouwt Ierland als één land, behalve wat hardline-protestanten en unionisten. Het idee dat er weer een grens zou moeten komen tussen Ierland en het Noorden, als brexit doorgaat, dat is waanzin. Ik ken die streek wel, daar is helemaal geen grens. Moet ook niet.” Hij neemt zich voor om toch even met de band op te nemen hoe die tegenover deze problematiek staat. ,,Die jongen heet McCambridge, best mogelijk dus dat hij van Schotse, dus protestantse komaf is.”

Albumdebuut

In ieder geval zingt Arborist geen woeste strijdliederen, zo blijkt uit het bejubelde albumdebuut. ,,Hij heeft zijn eigen thematiek. Op wat voor manier hoor ik bij de Europese cultuur? Daar zingt hij over, een interessante zoektocht. En ik schrijf zelf ook wel eens een liedje. Pas nog, eentje waarin ik me zorgen maak over hoe mijn vrouw kijkt naar mij, een ouder wordende man.”

Donderdag, Neushoorn Leeuwarden

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement