Dokkum te ver voor Piet-protest: ‘Het is toch twee uur rijden’

Voor- en tegenstanders van zwarte piet in discussie tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Meppel in 2015. FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

De landelijke intocht van Sinterklaas, op 18 november in Dokkum, verloopt dit jaar mogelijk zonder demonstraties tegen of voor Zwarte Piet.

De Nederlandse Volks-Unie (NVU; Pro-piet) komt niet, de actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft ook nog geen demonstratie aangevraagd bij de gemeente Dongeradeel.

Twee uur rijden

,,Wij zien er dit jaar vanaf’’, zegt Constant Kusters van de NVU. ,,De discussie is wat aan het verflauwen, iedereen blijft bij zijn standpunten. En Dokkum is voor veel mensen ook gewoon twee uur rijden, hè.”

De landelijke intocht van Sinterklaas is al jarenlang het toneel voor voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Vorig jaar, toen de intocht in Maassluis was, demonstreerde de nationalistische NVU in een vak langs de route van de intocht. In 2014, in Gouda, kwam het tot 90 arrestaties, onder meer op de Markt die op dat moment vol met ouders en kinderen stond.

Even geen bombarie

Kick Out Zwarte Piet wil nog niet definitief zeggen of ze wel of niet komen. Maar de activisten laten doorschemeren even geen bombarie te willen. Dat wil niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk niet zullen demonstreren, stelt burgemeester Edo Haan van Maassluis. ,,Vorig jaar zeiden ze twee dagen voor de intocht ook dat ze niet zouden komen, maar opeens kwamen ze wel en bleken ze ook een paar bussen geregeld te hebben. Toen hebben ze gewoon een spelletje gespeeld.”

De actiegroep demonstreerde daarna ook nog bij het grote Club van Sinterklaasfeest in Ahoy.

Veiligheidsmaatregelen onbekend

Er worden in Dokkum 25.000 mensen verwacht. Vorig jaar in Maassluis werden delen van de stad met hekken afgesloten, ouders en kinderen konden alleen door toegangspoorten naar binnen. Ook werden tassen gecontroleerd. Een woordvoerder van de gemeente wil niets zeggen over de veiligheidsmaatregelen in Dokkum.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Intocht Sinterklaas Dokkum