Dokkum en Kollum klungelen met afvaltarief: gat van half miljoen op nippertje voorkomen

Fusiegemeente Noardeast-Fryslân is op het nippertje ontsnapt aan een gat van een half miljoen euro in de eerste begroting. De provincie greep in.

Bij de samenvoeging van Dongeradeel met Ferwerderadiel en Kollumerland worden de gemeentelijke belastingen gelijk getrokken. Bij de vaststelling van de afvalstoffenheffing van ‘Noardeast’ ging dat in de raadsvergaderingen in Dokkum en Kollum vorige maand mis.

Amendementen

In Dokkum kwamen VVD, PvdA en ABD met een amendement om de tarieven voor aflevering van bouw- en sloopafval, oude accu’s en versleten luchtbanden te schrappen. Het ging om bedragen van 5 tot 35 euro. Volgens de indieners zouden de heffingen particulieren ertoe kunnen brengen om de rommel ergens clandestien te dumpen.

Het amendement werd aangenomen, net als een soortgelijk voorstel in de raad van Kollumerland. Ferwerderadiel had wel met de gewraakte tarieven ingestemd. De wethouders van beide amenderende gemeenten vroegen de provincie om een oordeel.

494.000 euro minder

Als bewaker van een goede financiële start van de fusiegemeente wezen gedeputeerde staten de tariefsverlagingen uit Dokkum en Kollum af. Omdat Ferwerderadiel een ander besluit had genomen zou er helemaal geen rechtsgeldige belastingverordening voor de reinigingsheffing in de nieuwe gemeente overblijven.

Het zou Noardeast-Fryslân bovendien 494.000 euro belastinginkomsten door de neus boren ten gevolge van minderopbrengsten. De oude belastingverordeningen zouden dan in Dongeradeel en Kollumerland zijn blijven gelden.

Vorige week heeft de raad van Dongeradeel de fout gerepareerd. Er moet toch worden betaald bij inlevering van puin, accu’s en banden. In Kollumerland staat reperatie op de agenda van donderdagavond.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement