Doek valt voor Aquaverium Grou: eigenaar laat hal liever leeg staan

Eigenaar Komen Vastgoed gaat het Aquaverium in Grou sluiten. Er is te weinig geld om de veiligheid van de gebruikers te garanderen.

De opvallende glazen botenhal langs de A32 zal zoveel mogelijk worden dicht gezet, meldt directeur Antoon van Buuren. ,,Dit laatste om vandalisme en onveilige situaties te voorkomen.’’

Miskoop

Het voortzetten van de exploitatie acht hij niet langer verantwoord. ,,De eigenaar wenst geen enkel risico te lopen voor wat betreft mogelijke onveilige situaties, zolang zij geen afdoende vergoeding ontvangt voor het gebruik van het pand.’’

Volgens Van Buuren toont de gemeente begrip voor dat besluit. ,,Het Aquaverium is voor ons als investeerder een miskoop geweest.’’

Het vastgoedbedrijf uit Heerhugowaard verloor de afgelopen jaren miljoenen op het pand en heeft als gevolg daarvan de door architect Gunnar Daan ontworpen watersportbeurs nooit goed kunnen onderhouden.

Bestemmingsplan

De herstelkosten zijn niet op te brengen, zegt Van Buuren. Jachtbemiddeling Sneekerhof heeft nu nog zo’n tachtig motorboten, zeiljachten en sloepen in de botenhal staan.

Van Buuren noemt de komst van ,,een AH XL een fantastische oplossing’’, maar zo’n supermarkt is strijdig met het bestemmingsplan.

Inmiddels staat het Aquaverium al weer een tijdje te koop voor 4,3 miljoen euro. Kopers durven het niet aan. De vastgoeddirecteur oppert de mogelijkheid van sloop. Een andere optie zou het veranderen van het bestemmingsplan kunnen zijn. ,,Als de eigenaar daar plannen voor heeft, dan zullen we daar naar gaan kijken’’, belooft Fijke van Berkum van de gemeente Leeuwarden.