Dode (22) bij brand in studentenhuis Leeuwarden

FOTO ANTON KAPPERS

Een uitslaande brand in de Emmanuel Murandstraat in Leeuwarden heeft maandagochtend het leven geëist van een 22-jarige bewoner.

Rond half vier in de ochtend werd de brand gemeld. Die woedde in een woning die opgesplitst is tot meerdere woningen. In het ene deel woonden vier studenten, waarvan op het moment van de brand drie thuis waren volgens een woordvoerster van de brandweer.

Twee van hen werden wakker van rookmelders. Ze zouden hebben gedacht dat hun medebewoner niet meer binnen was, maar toen de brandweer al ter plaatse was gekomen, bleek dat nog wel het geval te zijn. Het slachtoffer werd met een hoogwerker uit het brandende pand gehaald en ter plekke gereanimeerd. Hij werd nog naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht, daar overleed hij aan de ernstige verwondingen.

Een andere student liep snijwonden op en moest ook naar het ziekenhuis. Een vrouw die in de benedenwoning woonde, wist de woning zelf met haar baby te verlaten.

Vijf woningen onbewoonbaar

Toen de brandweer arriveerde, was de brand al uitslaand. Vermoedelijk is de brand ontstaan in de studentenwoningen, aangezien die de grootste schade hebben, zegt brandweerwoordvoerster Ingrid Weert. Politieonderzoek zal dit moeten bevestigen.

Vijf woningen zijn volgens de brandweer niet meer bewoonbaar door rook- of waterschade. Dit betreft ook een naastgelegen pand en een woning in de Matthias van Pellicomstraat. Voor de bewoners wordt tijdelijke huisvesting geregeld.

Zodra de hitte uit de woningen is, begint de politie met onderzoek naar de oorzaak.

De dodelijke brand doet denken aan oktober 2013, toen een 24-jarige student om het leven kwam in een studentenwoning aan de Kelders, in Leeuwarden.